HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2014.05.02. 13:20 Pro Method

A légfűtéses és a vízteres kandallók előnyei, hátrányai

inden kandalló típusnak vannak előnyei és hátrányai, de sokszor csak az egyik szempontot hangsúlyozzák, annak függvényében, hogy milyen hatékonysággal szándékoznak eladni az adott típust. Mostani cikkünk a légfűtéses és a vízteres kandallók pozitív és negatív tulajdonságairól fognak szólni.

Légfűtéses kandallók

Ezen kandalló típusról sokaknak az jut eszébe, hogy csupán egyetlen helyiséget képes felfűteni, mert a hőt csak a sugárzási zónában tudják leadni. Persze azt mindenki tudja, hogy ha egy kisebb alapterületű épületről vagy egy szobáról van szó, - amit fel kell fűteni – nem érdemes vízteres kandallót vásárolni. Ezt figyelmen kívül hagyva, a légfűtéses kandallóról el kell mondani, hogy alkalmas elsődleges fűtési rendszerként működni egy nagy alapterületű épület esetén. Ehhez csupán légcsatornát kell kiépíteni, melyek a kandalló által felmelegített hőt hatékonyan szállítják az ingatlan egyéb helyiségeibe. (A nagyobb hatékonyság érdekében konvekciós burkolatot is kell építeni a kandalló köré.) A légcsatornáknak két fajtája létezik, a gravitációs és a ventilációs. A gravitációs légcsatorna a fizika egyszerű törvényét használja ki. A levegő felfelé száll. Ezen szabály miatt azonban a levegőt csupán 5-6 méteres távolságba képesek továbbítani. A ventilációs légcsatorna nevéből sejthető, hogy milyen elven működik. Ezen típusnál beépített ventilátorokra van szükség, hogy a levegőt eljuttathassuk más helyiségekbe. Logikusan ezen rendszerek nem képesek hang nélkül működni és nem csak a meleg levegő, de a hangok és a szagok is áramlanak bennük.

kandallo_valasztas.png
Vízteres kandallók

Légfűtéses kandallóknál előny volt, hogy légcsatornák kiépítésével is könnyen kivitelezhető. Ebből következik, hogy mi a vízteres kandallók legnagyobb hátránya. Amennyiben egy újonnan épülő ingatlanról van szó, nagyon sok munkával jár  a hőleadó oldal elemeinek, valamint hálózatának kiépítése. Ez a radiátorokat, padlófűtést, csöveket és egyéb elemeket jelent. Ha radiátoros kivitelezésben gondolkozunk, akkor a fűtőtestek is plusz helyet foglalnak.

Természetesen, ha nem új építésű házról van szó, hanem csupán a régi kazánt szeretnénk felújítani – azaz a vízteres hálózat már ki van építve – egyértelmű, hogy jobban járunk. Ilyenkor egy kandallón kívül semmi mást nem kell beépíteni. A légcsatornákkal ellentétben a rossz szagok és a zavaró hangok sem fognak olyan könnyen terjedni a lakásban.

A vízteres kandallók alapvetően úgy működnek, hogy a tűztér mellett helyet kap egy hőcserélő rendszer is, amiben kering a víz. A kandalló a hőjét ennek a víznek adja át, majd ez eljut a hőleadó elemekhez is. Minél hatékonyabban veszi körül a hőcserélő a kandallót, annál nagyobb részt képes átadni a keringő víznek. Sajnos egy vízteres kandalló, az általa termelt hőt nem tudja teljesen átadni a rendszerben keringő víznek.

Előnyként említhetjük meg vízteres kandallóknál, hogy a helyiségeket könnyen le lehet választani a rendszerről. Ha nem kívánjuk fűteni a helyiséget, egyszerűen csak el kell zárni a radiátort a szobában. Legnagyobb előnyeként pedig azt említhetjük, hogy képes hálózati meleg vizet is előállítani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr976101732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása