HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2015.04.23. 11:51 Pro Method

Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?

Az esti órákra szükség van otthonunk megvilágítására, a mesterséges fény pedig sokban különbözik a természetes fénytől. De funkciók esetében nincs különbség, hiszen fény mellett kell, hogy dolgozzunk, pihenjünk.


Otthonunk világítás technikai eszközeit általában esztétikai tulajdonságaik alapján válasszuk, ám a szép kinézet nem minden esetben jelenti azt, hogy az adott lámpa el is tudja látni a neki szánt feladatot. Azokban a helységekben ahol, több ember fordul meg, például a nappali és az étkező érdemes úgy kialakítani a világítást, hogy a teljes teret megvilágíthassuk. Ehhez sok esetben több féle világítás technikai eszközt is érdemes beszerezni. Először is kézenfekvő megoldás a csillár, vagy nagy fényerejű mennyezeti lámpa. A plafonról lefelé világító lámpának mindenképpen szórt fényűnek kell lennie, hogy minél nagyobb teret bevilágíthassanak. Ezek mellé érdemes álló lámpát is beszerezni, ami akár önmagában is meghitt hangulatot varázsolhat egy helységben.
A belsőségesebb helységekben, mint a hálószoba vagy a gyermekszoba szintén előnyös lehet a mennyezeti lámpák mellett éjjeli lámpát, vagy asztali lámpát is tenni. Így ezekben a helységekben megtudjuk őrizni a belsőséges légkört, ha nem használunk túl sok fényt az esti órákban. Persze érdemes azokat a helyeket is jól megvilágítani, ahol olvasunk, vagy a kézműves hobbinknak hódolunk, hiszen a szemünknek árthatunk azzal, ha este nem jól világítjuk, meg amit éppen csinálunk.

otthon-vilagitas.jpg


Ugyanez a helyzet a konyhában is, többnyire munka után főzzük meg másnapra az ételt ezért nagyon fontos, hogy jó megvilágítás mellet dolgozhassunk. Itt érdemes lehet a munkafelületet, a mosogatót és a főző felületet külön is megvilágítani. A konyhában is előnyös lehet a két féle fényforrás alkalmazása.


A funkcionalitás és az elhelyezés mellett érdemes azon is elgondolkoznunk, hogy otthonunk megvilágításához energiatakarékos izzókat használjunk. A hagyományos villanykörték hajlamosak voltak a túlmelegedésre, és a bennünk lévő wolfram száll is könnyem elszakadt, ezért viszonylag kevés ideig tudtuk őket megbízhatóan használni. A halogén izzók már magasabb élettartamot érnek el, ám a legjobb költség és energiatakarékos megoldás a LED lámpák használata. Ezek jelentősen kevesebb áramfelvétellel működnek, mint a hagyományos lámpák, és így jelentős mennyiségű energiát is megtudunk spórolni.


Hasznos jó tanács lehet, ha a világítástechnikai eszközök vásárlásakor elgondolkozunk azon, hogy mekkora felületet szeretnénk megvilágítani vele. Így biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő lámpát választunk.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr787391536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2015.04.30. 18:43:25

Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár szót, akkor azt le szeretném szögezni, hogy egy lámpával/világítótesttel kapcsolatban ne az legyen a fő elvárás, hogy "vidám-barátságos", hanem hogy funkcionális legyen, s mindezt legyen képes tartósan és főként a lehető legkevesebb energia ráfordítással abszolválni. Ezen elvárásokat leginkább a MINŐSÉGI LED, illetve a kisülőcsöves lámpák/lámpatestek -kompakt, vagy T5-ös "ultraslim" fénycsőves, CMH kerámiabetétes fémhalogén- képesek csak kielégíteni! Természetesen messzemenőkig figyelembe kell venni az adott helyiség funkcióit, természetes fényviszonyait, belmagasságát, konyha esetén a főzéskor felszabaduló párát és persze a világítótestnek azért illik passzolni is az adott lakás stílusához, mert pl egy skandináv style épületben nem mutat jól a kristálycsillár, sem a csiri-biri IKEA lámpa, sokkal inkább az álmennyezetbe süllyesztett raszteres fénycső armatúra, FD fénycsöves fényvető, vagy ahol nagyobb fényre van szükség, ott vagy a süllyesztett, vagy a sínes 70Wattos CMH, illetve LED fényvető.
süti beállítások módosítása