HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2014.10.31. 13:22 Pro Method

A műanyag nyílászárók előnyei és hátrányai

Mielőtt lakást, házat veszünk vagy esetleg építünk, vannak olyan igények, amiket mérlegelni kell még mielőtt belevágnánk a dolgokba. A legtöbb esetben álmainknak csak pénztárcánk szab határt, de pár egyszerű trükkel még akár spórolhatunk is. Most a nyílászárókról tudhatunk meg többet.


A legszembetűnőbb egy lakás vagy ház megtekintésekor a nyílászáró és annak állapota. Amennyiben rendszeresen karban tartották, lakkozták, tisztították, akkor a fa kerettel nem lehet baj. Ellenben, ha megvetemedett a fa vagy korhadt, elöregedett akkor ki kell cserélni. Ilyenkor el kell gondolkodni, hogy ragaszkodunk-e a fához vagy esetleg szóba jöhet-e a műanyag nyílászáró.


A műanyag nyílászárók megvásárlása és beszerelése jelenleg olcsóbb, mint fa társaiénak. Ezzel akár 20-40%-ot is spórolhatunk. Kiváló hőszigetelő képességével jelentősen csökkenthetjük fűtési kiadásainkat, habár ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelően illeszkedjen a falba, ne legyen hézagos, mert a legapróbb hasadékon is elillanhat a meleg. Ehhez persze nem árt a falak hőszigetelése sem. A cél mindig az e tekintetben, hogy a hőszigetelés nyáron tényleg hűtsön, télen pedig fűtsön.  

muanyag_ablak.jpg


Nagyon fontos szempont még a műanyag ablakoknál, hogy milyen a vasalatuk, hiszen ettől függ az is, hogy mennyire jól záródik az ablak vagy épp az ajtó. A nem megfelelő vasalattal akár értéktárgyainkat is félthetjük, de szerencsére ma már gyártanak lopásálló vasalatokat is.


Legalább ennyire fontos szempont az ablak kerete, vagyis profilja, ettől függ ugyanis a hőszigetelés. A légkamrák száma is mérvadó, hiszen minél több van belőlük annál jobban biztosított a hőszigetelés, valamint a légáramlás. Az ablak kerete általában akkor jó, minél szélesebb és vastagabb.


A műanyag nyílászárók előnyei közé sorolható még, hogy hangszigetelő képességgel is rendelkeznek. Forgalmasabb út mellett tehát kifejezetten jó választásnak bizonyulhatnak, hiszen nem fognak az ablaküvegek rezonálni. A korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően attól sem kell tartanunk, hogy a műanyag esetleg az idők folyamán veszít a színéből. Eddig ezt hátrányként emlegették a műanyagokkal kapcsolatban, de napjainkra ez már nem áll fenn.


Mindezeken túl könnyű tisztán tartani a műanyag nyílászárókat, továbbá karban tartásuk sem okozhat különösebb problémát. Az ablaküveget és a keretet is elég mosószeres vízzel áttörölni, valamint télen és nyáron az elemek állapotát leellenőrizni. A fa hatású borítást néha érdemes újralakkozni.


Hátránya csupán azoknál lehet, akik inkább a fához vannak szokva, ezért a fehér műanyag kicsit furcsán hat a szemüknek, nem gondolják elég esztétikusnak. Ezt szerencsére egy egyszerű, fa hatású borítással meg lehet oldani, és senki nem mondja majd meg, hogy ablakunk kerete nem fából készült. Amennyiben nem szellőztetünk megfelelően, megjelenhetnek penész foltok is a hideg és a meleg felületek találkozásánál, a lakáson belül. Az ablak felülete is párosodhat a melegben, ezért mindenképpen javasolt télen is 2-5 perc szellőztetés, amivel ezek a problémák könnyedén megelőzhetők.


Fontos mérlegelni még, hogy a megvásárolt műanyag ablakot és ajtót a gyártó cég beszereli-e a helyére. Ha igen, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a pénzünkért a megfelelő minőséget kapjuk, és a kiválasztott műanyag nyílászáró számtalan évig házunk vagy lakásunk megfelelő kiegészítője lesz. A legtöbb cég már az apró hibákért (az ablaküveg megkarcolódása, elem vagy annak borításának leesése, egyéb károk) is minimum egy éves garanciát vállal.   


A műanyag nyílászáróknak tehát javarészt csak előnyeik vannak, és rendeltetésszerű használat mellett hosszútávon megtérülő befektetések lehetnek. Hozzájárulnak ugyanis a jó hő- és hangszigeteléshez, továbbá modern megjelenést kölcsönöznek otthonunknak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr576851175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása