HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2015.05.11. 15:45 Pro Method

Az art deco érdekességei

Az art deco stílus 1910-től indult végét nehéz egyértelműen behatárolni, több területen hatása ma is érvényes. Megjelent az építészetben, a lakberendezésben, az iparművészetben, vagy például a festészetben is.


A XX. század elpolgárosodott társadalma a tervezőket rádöbbentette arra, hogy letisztult, egyenes formavilágra van szükség újra. A felesleges díszítőelemektől megszabadítják a bútordarabokat, így lehetővé válik a tömeggyártás. A tervezők a francia király XV. Lajos ízlésvilágához nyúltak vissza, de nagy szerepet játszott a stílusra Tutanhamon sírjának felfedezése is 1922-ben. Újra megjelentek az egyiptomi motívumok, és színvilág. A stílus bár a tömeggyártásra helyezte a hangsúlyt mégis a luxus, és a minőség megtestesítőjévé vált. A XX. század legnagyobb és legimpozánsabb utasszállító hajója a Titanic is ebben a stílusban készült. A hajó építésének munkálatai 1909-ben kezdődtek meg, de 1911-ben bocsájtották vízre, az akkori legnagyobb luxusban felszerelve, amit csak a hajók körülményei megengedhettek. A tragikus sorsa után azonban jelentős változásokat hajtottak végre az utasszálító hajókon.

art_deco.jpg


Az 1920-as években az art deco stílus ultramodernek számított, az 1922-es év azonban új tartalommal töltötte fel. Megjelentek az ókori Egyiptomi elemek is benne, fénykorát az 1925-ös Párizsi világkiállításon és az után élte. Olyan építészeti csodák születtek a stílust követve, mint San Francisco jelképe a Golden Gate híd. Amely az első olyan híd a világon, amely fejlett világítás technikai eszközök felszerelésével épült. Vagy a New York-i Empire State Building, a Rio de Janeiro szintén híres szobra a Megváltó Krisztus.


A kor fiataljainak hamar megtetszett az egyszerű letisztult stílus, így hamar a modern otthonok elmaradhatatlan kellékei is ebben a stílusban készültek. Változatos színvilága mellett, újító szellemű ötvözetekből például krómból is készültek bútorok. Például dohányzó asztal krómborítású talpon üveglappal, vagy bakelit műanyagból készült bútorbevonatok. Magyarországon tévesen terjedt el a bakelit hanglemez kifejezés, ugyanis ebből a műanyagból soha nem készítettek hanghordozó eszközt.


A modern stílus jegyében számtalan építészeti elemmel kísérleteztek, például az acélvázas építkezéssel, ezzel a módszerrel monumentális felhőkarcolók nőttek ki a földből hónapok alatt szerte a világon. Lakóházak építésére is alkalmazták, a megerősített vázszerkezettel készültek a korabeli lakóházak is. Amíg a belsőépítészet, és a tömegközlekedési eszközök építői hamar magukévá tette a stílust a képzőművészetekben sokáig giccsesnek gondolták a stílust. Nézzük csak meg a magyar reklámplakátokat, vagy festményeket, szobrokat. De a híres filmgyárak lógói, mint a Warner Bros, Universal Pictures, 20th Century Fox is art deco stílusban készültek.


A divatba is hamarosan megjelentek a klasszikus art deco elemek, például a kor divat hajviselete a bubi frizura is ennek eredménye. Megjelentek az úgynevezett csőruhák, amik a test vonalát követték, egyre többet engedtek látatni a lábakból, a karokból. A stílus fő képviselője korának nagy színésznője Greta Garbo volt. A férfidivatban ellenben megjelentek a háromrészes öltönyök, kalapok és hosszú szövetkabátok a mai napig divatosak maradtak.


A stílus ma már klasszikusnak és ízlésesnek hat, ellenben még mindig a luxus, és az elegancia látszik a bútorokon. Otthonunk elengedhetetlen kellékei, mint például a króm fogók, műanyag poharak, evőeszközök az art deco eredményei.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr877442148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lagavulin16 2015.05.11. 23:46:39

A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte.
süti beállítások módosítása