HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2013.12.12. 15:21 Pro Method

Pellettel egyszerűbb?

Címkék: bútor lakberendezés kanapé egyediség

Ha valaki szeretne áttérni egy szilárd tüzelésű rendszerre, akkor számos kérdést kell már az elején letisztáznia magában. Talán a legfontosabb, hogy mekkora teljesítményű tüzelőberendezésre lenne szüksége. Ezt nyilván a lakás hőigénye és persze a kémény állapota, annak keresztmetszete, huzatossági foka határozza meg. Ezen kérdések mellett azonban az is lényeges, hogy vajon mekkora "macerát" jelentene egy szilárd tüzelésű rendszer üzemeltetése, hiszen a gázzal való fűtés, még ha nem is túl költséghatékony, azért igen kényelmes alternatíva. Pont ezen tény miatt döntenek egyre többen a különböző pellettel üzemeltethető kandallók és kályhák mellett. Miben is rejlik mondjuk egy pelletes kályha előnye?

Magában a tüzelőanyagban. Egyrészről a pellet ugye egy viszonylag környezetbarát tüzelőanyag, hiszen hulladék fából, faforgácsból készítik préselés segítségével. Jó, ennek mondjuk nem sok köze van a kényelmesebb üzemeltetéshez, de sokak számára ez is döntő tényező lehet abban, hogy egy pelletes kályha mellett döntsenek. A kényelem tulajdonképpen abban nyilvánul meg, hogy nem csak a tűzifa felaprításával nem kell bajlódnunk, hanem a tűz "életben tartására" is kevesebb gondot kell fordítanunk. Egy keményfával üzemelő rendszer esetén ugye folyamatosan raknunk kell a tűzre, azonban egy pelletes kályha, mondhatni, megoldja ezt helyettünk.

pelletes_kalyha.jpg

Az ilyen kályhák ugyanis rendelkeznek egy pellet tartállyal, melyet ha feltöltünk, akkor akár egy napra elegendő tüzelőanyagot biztosíthatunk a kályha számára. Elegendő csupán az adagolót beállítani és már kész. Ezzel az adagolóval egyébként egyben a kályha teljesítményét is befolyásolhatjuk, hiszen minél több pellet került egyszerre a tűztérbe, a leadott hőmennyiség is annál nagyobb lesz. A legtöbb pelletes kályha adagolója ráadásul nagyobbra bővíthető, így egy feltöltéssel akár egy napig is képesek üzemelni és mégsem kell közben fagyoskodnunk. Ezen felül a takarítással is kevesebb gondunk lesz, hiszen nem kell a fahasábokat keresztül a cipelnünk a lakáson. A pelletes zsákból jóval kevesebb por és szemét kerül majd a lakás levegőjébe a szőnyegre, stb. Sőt, a pelletnek a hamu tartama is nagyon alacsony, így kályhánkat is sokkal ritkábban kell majd takarítanunk. Mondjuk ez, csak a jó minőségű pelletre igaz.

Persze a kérdés, hogy honnan tudjuk megállapítani, hogy milyen minőségű a megvásárolni kívánt pellet. Van, aki ezt ránézésre is meg tudja állapítani, ugyanis a minőségi pellet felszíne sima és fényes, míg a silányabbaké repedezett. Egy töréspróba is jól jöhet ennek megállapítására. A megfelelő pellet nehezebben törik és egy viszonylag egyenes vonal mentén reped ketté. A rosszabb minőségű azonban inkább morzsolódik és persze sokkal könnyebb kettétörni. Ha a kereskedő esetleg nem igazán örülne neki, ha elkezdenénk tördelgetni a pelleteket, akkor szintén hatékony módszer lehet, ha megvizsgáljuk a pelletes zsák alját. Ha ott túl sok a törmelék, akkor az a nem megfelelő préselési technikára enged következtetni, vagyis az ilyen pellet fűtőértéke alacsonyabb, hamutartalma azonban magasabb lehet. Viszont, ha sikerül beszereznünk a megfelelő minőségű tüzelőanyagot, akkor pelletes kályhánk üzemeltetése tényleg egyszerű és sokkal tisztább lesz, mintha keményfával üzemelő rendszerünk lenne.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr805684689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása