HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2014.11.27. 11:15 Pro Method

A pellet előnyei és hátrányai

Egyre többet hallunk arról, hogy energiaforrásaink kimerülőben vannak, és ezért át kellene állni a környezetkímélőbb megoldásokra a fűtésnél, áramtermelésnél. A környezetkímélő fejlesztésekre már több állami támogatást is igénybe vehetünk.


A tüzeléshez a fán kívül már találhatunk más gazdaságosabb alapanyagot, mégpedig a pelletet. Ezt a fafelhasználás melléktermékeiből - fűrészporból és faforgácsból - préseléssel, tömörítéssel állítják elő. A tüzeléshez ezáltal nem kell több fát kivágni, mert a már kitermelt és felhasznált fa melléktermékeit, sallangjait hasznosítják újra. A pellet előállításához nem használnak mesterséges ragasztóanyagot sem, ezért az eltüzelésük során keletkező füst nem károsítja a környezetet. Általában mindösszesen 5-6 cm nagyságú hengerek ezek, így kis helyet foglalnak el, szállításuk is költséghatékonyan megoldható.


Hátrányként talán csak annyit lehetne felróni, hogy elégetése csak pellet típusú kazánokban lehetséges, mivel a fa- és más tüzelésű kazánokban nem megfelelő minőségben ég el. A pellet kazánok olyan speciális fűtési eszközök, amelyekhez egy tároló rekeszt is erősítettek az éghető anyagnak. Ezek a tárolók a fűtési időszakban önállóan adagolják a pelletet a kazánokba. Ez annyiban jó, hogy a tárolókba egyszerre nagyobb mennyiségű pelletet tudunk elhelyezni, ezáltal időt spórolunk meg magunknak. A fatüzelésű eszközökre több gondot kell fordítani, hiszen rendszeresen hamuzni kell, illetve a hasábokat is megfelelő méretűre kell vágni. Ezzel szemben a pelletet egyszerre nagyobb mennyiségben tudjuk megvásárolni, és nincs vele különösebb gondunk. A legkisebb megvehető méret is 15 kg-os, a legnagyobb pedig közel 1000 kg-os zsák.

 

pellet.jpg


A 15 kg pellet megközelítően 4 hétre elegendő, így a fűtésszezonban 45-60 kilogrammra is szükségünk lehet. Ha pellet égetésűre szeretnénk cserélni a kazánunkat, egyszerre soknak találhatjuk a ráfordítandó összeget, pedig időt és energiát is megtakaríthatunk vele. A fűtőeszköz teljesen automata, a beállításainknak megfelelően önállóan működik. Amennyiben kevés időt tudunk egyszerre otthon lenni a sok munka vagy utazás miatt, kazánunk akkor is tartja a lakás hőfokát, így nem kell attól sem tartanunk, hogy vízcsöveink esetleg elfagynak. Arra kell csak odafigyelnünk, hogy egy hónapban egyszer kihamuzzuk. Az égési mellékterméket viszont tovább hasznosíthatjuk földünk trágyázására, mivel pontosan annyi szén-dioxid és nitrogén van benne, mint amennyi egyébként is keletkezne a természetes bomlás során. A pellet kb. 10% vizet tartalmaz, ezért elégésekor nagyon kevés hamu keletkezik, szemben a fával, amelynek víztartalma még kiszárított állapotban is 40%. Egy családi ház fűtésére megfelelő kazán kb. egy köbméteres tartállyal rendelkezik, ennek a mennyiségnek az égési mellékterméke 0,5-1 kg. A kazán tisztítása is csak közel 5 percet vesz igénybe.


Felmerülhet bennünk a kérdés ezek után, hogy ha nem kell odafigyelni a kazánra, akkor vajon biztonságos-e? A kifejlesztők szerint mindenképpen az, hiszen a tartály egyrészt egyszerre meghatározott mennyiségű pelletet adagol a kazánnak, másrészt nem kell lángvisszacsapódástól sem tartanunk. Ha az adagoló túlságosan felhevül, akkor az automatika vizet kezd el az adagolóra fecskendezni, ezzel folyamatosan hűtve azt. Az automatikus begyulladás mellett ugyanez a rendszer ki is kapcsolja a fűtést, ha a kinti hőmérséklet tartósan 15 fok körül van.
A kazán önműködő elindulásához 5 fok körüli hőmérséklet szükséges, ilyenkor a legjobb ugyanis a pellet elégése. Lehetőségünk van továbbá nagyobb mennyiségű hő elraktározására is egy pufferes tárolóba. Ez a felesleges hőt összegyűjti, és szükség esetén a fűtési csövekbe juttatja. Ezzel is csökkenthetjük a pellet elégési idejét, így ugyanaz a mennyiség tovább tart.


A pelletes kazánokra csak egyszer kell költeni, ezért mindenkinek csak ajánlani tudjuk, akinek fontos a környezete védelme. Már többféle támogatás igényelhető ennek a kazántípusnak a megvásárlására és beszerelésére, így nem csupán csökkenteni tudjuk fűtésszámlánkat, hanem még kedvezményesen is tehetjük azt.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr466928337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása