HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2013.09.12. 14:00 Pro Method

Milyen egy valóban praktikus konyha?

Címkék: főzés bútor lakberendezés sütés szekrény konyhabútor egyediség konyhabútor típusok

Aki nem jártas a lakberendezésben az talán még nem hallotta a következő, már-már mitikus kifejezést: konyha ergonómia. Ez alatt nem valami lakberendezői, vagy konyha tervezői trükkre kell gondolni, mellyel csupán egyedileg tervezet konyhabútorunk árát szeretnék "felhúzni", hiszen a konyha ergonómia, jobban mondva annak szabályai igen is hasznosak lehetnek számunkra, ha olyan konyhabútort szeretnénk, mely valóban a lehető leghatékonyabb módon segíti konyhai feladataink elvégzését. Alapvetően az ergonómia lényege, hogy egy adott használati tárgyat, mely jelen esetben a konyhabútor, a használójának igényeihez és testi adottságaihoz igazítsa, hiszen így válhat használata valóban könnyűvé és praktikussá. Ez a konyhabútorok esetében az egyes elemek elhelyezésében és méretezésében nyilvánul meg. Hogy kényelmesen tudjunk dolgozni konyhapultunkon például fontos, hogy annak lapja a könyök magassága alatt nagyjából 15 cm-re legyen. Mivel a konyhapulton végzendő feladatok közben kezünk általában behajlítva van, ezért ez az a magasság, mely a legkényelmesebbé teszi a munkát. Ha a pult lapja ennél jóval alacsonyabbra kerül, akkor kezünket túlságosan le kell "lógatni", mely kissé kényelmetlen lehet, azonban ha az ideális magasságnál magasabbra kerül a konyhapult, akkor viszont túl magasra kell emelni, mely hosszú távon sokkal fárasztóbb. Ahhoz, hogy a konyhapult mellett állva valóban kényelmesen tudjunk dolgozni fontos, hogy lábfejünknek legyen elegendő hely, ezért nem árt, ha az alsó szekrény alja 10-15 cm-rel beljebb van, mint a szekrény front részének síkja.

konyha_ergonomia.jpg

A felső szekrények megfelelő méretezése és elhelyezése szintén fontos, ha nem szeretnénk állandóan attól tartani, hogy munka közben beverjük fejünket. A legnagyobb problémát a felső szekrény ajtajai jelentik. Előnyös lehet, ha ide felfelé nyíló ajtókat választunk, azonban ha mégsem ezen megoldás mellett tennénk le voksunkat, akkor az ajtók holttere ne legyen nagyobb 30 cm-nél. A felső szekrény azonban túl magasra sem kerülhet, hiszen így igazi kihívás le az abban tárolt eszközök elővadászása, ezért a szerkény alsó polcának síkja soha ne kerüljön a szemmagasság fölé. Azonban nem csak a konyhabútor méretei tehetik könnyebbé, vagy éppen nehezebbé a konyhai munkákat, hanem az egyes elemek elhelyezése is. A konyha három legfontosabb elemének megfelelő pozicionálást, ha lehet ne hagyjuk figyelmen kívül. Ezen bázisháromszög elemei, a hűtő, a mosogató, illetve sütő/főzőlap. Hogy ezeket hogyan is rendezzük el egymáshoz képest? Ehhez nézzük meg, hogy hogyan zajlik a sütés, főzés folyamata. Általában az alapanyagokat a hűtőben tároljuk, tehát a folyamat is innen indul. Miután az alapanyagokat elővettük, jöhet ezek megtisztítása, vagyis a következő pont a mosogató. Miután az alapanyagokat már előkészítettük elérünk az utolsó fázishoz, vagyis mehet az étel a sütőbe, vagy a főzőlapra. Ha jobb kezesek vagyunk, akkor ez a folyamat balról jobbra haladva esik kézre, ezért az elemeknek balról jobbra haladva e képpen kell követnie egymást: hűtő, mosogató, sütő, vagy főzőlap. Természetes a három elem köz megfelelő méretű konyhapultokat is be kell építenünk, mely az alapanyagok tárolására és előkészítésére szolgál. És hogy mekkorák ezen optimális méretek? Átlagosan a konyhapultok szélessége nem árt, ha minimum 30, maximum 120 cm. Ez talán nem tűnik túl soknak, de nem is kell, hogy ezek mérete túl nagy legyen, mert akkor hosszabb utat is kell megtennünk az egyes elemek között, mely a főzéssel töltött időt is jelentősen növelheti.

Szeretnél még több érdekes cikket olvasni a konyhák lakberendezési fontosságáról? Az Interior Blogban megteheted: http://www.interiorblog.hu/konyha

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr835484804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása