HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2015.07.10. 15:43 Pro Method

Szellőztetés, árnyékolás nyáron

Címkék: függöny árnyékolástechnika

A nyári tartós melegek jelentősen megterhelik szervezetünket, ilyenkor legjobb lenne elvonulni egy hűvös szobába és kivárni a jobb időt, de sajnos sok helyen a lakásokban is 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála.


Hogyan lehet mégis kibírni akkor a tartós meleget? A szerveztünk egészségügyi szempontból a 24-26 fokot tartja ideális kinti hőmérsékletnek, így maximum 28 fokot kellene tudnunk tartani a lakásban ahhoz, hogy megfelelően tudjuk végezni mindennapi teendőinket, és éjszaka is ki tudjuk pihenni magunkat. A melegben könnyebben kiszáradunk, több folyadékra van szükségünk, fáradékonyabbak vagyunk, és nehezebben tudunk koncentrálni is. Valamint egészségünket is veszélyeztetjük, ha hosszú időn keresztül vagyunk kitéve a tartós melegnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy otthonunk hőmérsékletét saját igényeinkhez próbáljuk igazítani nyáron is.

 

arnyekolas.jpg


A panellakásokban azonban ez sokszor nehezen kivitelezhető, hiszen a falak 10-12 óra alatt teljesen átmelegednek, és legalább ugyanennyi idő szükséges ahhoz, hogy visszahűljenek. A legjobb, ha a meleget nem engedjük be napközben a szobákba, hanem elsötétítünk, és nem nyitunk ablakot. Ez különösen igaz ott ahol alszunk, mivel 28-30 fokban alvásunk nyugtalanabb, hamarabb leizzadunk, ezért nem tudjuk magunkat rendesen kipihenni, ez pedig csökkentheti napközbeni teljesítményünket. Sötétíteni leginkább azokban a szobákban érdemes ahol nincsen légkondicionáló berendezés, mert azzal könnyebben tudjuk otthonunk megfelelő hőmérsékletét biztosítani.


Este 8 és éjfél között már bátran szellőztethetünk, akár egész éjszakára is nyitva hagyhatjuk az ablakokat. Természetesen tanácsos szúnyoghálót tenni az ablakokra, hogy a szúnyogok se tudjanak megcsípni minket éjszaka. Abban a szobában ahol alszunk, igyekezünk minél komfortosabb körülményeket biztosítani önmagunk és családunk számára. Az éjszakai szellőztetéssel nem csak nyugodt álmot biztosíthatunk magunknak, hanem otthonunk levegőjét is cseréljük. Éjszakára nem tanácsos a húzat, hiszen könnyen fülproblémákat okozhat, ha huzatban alszunk. Mégis elengedhetetlenül fontos, hogy a benti levegőt nyáron is mindennap cseréljük. Ezzel javul a levegő oxigénjének minősége, illetve eltüntethetőek a levegőből a pollenek, spórák, vírusok és baktériumok.


A nyári nagy melegek idején tehát elengedhetetlenül fontos biztosítani otthonunk megfelelő hőmérsékletét, valamint a levegője minőségét is. Ne feledkezzünk meg a párásításról sem, illetve, hogy a főzés közben keletkezett gőz el legyen vezetve. A felmelegedett levegő száraz, így még inkább melegnek érezzük, a párásítás tehát hőérzetünket is befolyásolja.


Nyáron a melegebb időszakokban különösen fontos szervezetünk hőháztartását megfelelően támogatni, azokon a helyeken ahol sokat vagyunk - otthon, munkahely- igyekezzünk tartósan hűvös hőmérsékletről gondoskodni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr737615706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása