A konyhában nem elég a háziasszony designja szerinti kivitelezés. Kell a hely, a napfény, a praktikum! Egy szűk konyhában nem lehet 3 fogást idegeskedés nélkül, viszonylag rövid idő alatt létrehozni. Ha felhalmozódnak a koszos edények, nem lesz hely és használható pultfelület. Ezért fontos előre kalkulálnunk, és már a konyhabútor megválasztásakor, illetve tervezésekor gondolkodjunk nagy felületekben, mosogatógépben. Annyi megkötésünk van viszont a konyhabútor elhelyezkedésével kapcsolatban, hogy alkalmazkodnunk kell a lakás építészeti kialakításához. Zárt konyhába beépített bútort, nyitottban szigetest, félig nyitottban U és L alakút, egysorost amerikai konyhába ajánlott elhelyezni. Számoljunk mély mosogató szekrényekkel, pakolófelülettel, az ételtároláshoz szükséges nagyobb terjedelmű mélyhűtővel, és praktikusan tagolt hűtővel. Minden felületet a könnyen kezelhetőség, tisztíthatóság jellemezzen. A szeméttároló is a konyhabútorban legyen kiépítve, jól elkülönítve a friss, elfogyasztásra szánt ételektől, lehetőleg zárt helyen, hogy ne terjengjen az egész helyiségben az ételmaradékok bűze, ami a legtöbb háztartási szemét közül a legorrfacsaróbb. Esetleg komposztálónk is lehet, ami manapság amúgy is divattá nőtte ki magát a tudatos, egészséges életmóddal együtt. A háziasszonyok munkáját nagyban segíti a gépesített konyha, mely a munkafázisok idejét rövidíti le. A munka lerövidítéséért felelős eszközök lehetnek a mikrohullámú sütő, mosogatógép, beépíthető sütők, szagelszívók. Ám ha mégsem szeretnénk időt nagy részét a konyhában tölteni, vagy szinte alig használjuk szabadidőnkben a mikrohullámú sütő és hűtő kivételével, természetesen nem törvényszerű a terjedelmes pakoló és tároló funkcióval ellátott, gépesített konyha. Erre a célra találták ki az úgynevezett főzőfülkéket, melyek, ahogy nevük is mutatja, a lakás egy kis, beugró helyisége, illetve a folyosó egy szeletéből kialakított rész. Garzonokba, fiataloknak kis lakásokba tökéletes alternatíva, ha egy beépített szekrényből alakítjuk ki a konyha szekciót. A szekrény ajtajaira fűszertárolót és írótáblát szerelhetünk. Felül polcos rendszert alakíthatunk ki, míg alul mini hűtőt és mosogatórészt helyezhetünk el. A felső polc alá felszerelt tároló részre pedig evőeszközöket, konyharuhát tehetünk. A másik, kis méretű lakásokba, apartmanokba, garzonokba, vagy sokat dolgozó egyéneknek kialakítható konyhatípus a teakonyha, amely minden alapvető szükséglettel rendelkezik, ami a túléléshez szükségelteti, de kis helyre méretezettsége miatt a vizes és tüzes felületek között az ideálisnak vélt 80 cm nem lesz meg. A hűtőrésznek 60 cm, a mosogatórésznek 90 cm és a tűzhelynek 60 cm van hagyva, közvetlenül egymás mellé rendeződve üres felület hagyása nélkül.
2012.10.12. 12:53
Adott méretű terek ideális konyhája
Címkék: lakberendezés konyhabútor konyhabútor típusok
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr164821881
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.