HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2013.02.12. 10:58 Pro Method

Mennyire hatékony egy klíma fűtési szempontból?

Címkék: klima fűtés légtechnika alternatív fűtési technika

Talán sokak számára nem mondok újat azzal, hogy a mai, modern klímák legnagyobb rész már nem csak a levegő hűtésére, hanem annak fűtésére is alkalmas. Ez nem egy olyan tényező, melyet félvállról vehetnénk, mikor napjainkban rengetegen alternatív fűtési megoldások irányába kacsintgatnak és próbálnak valamelyest függetlenedni a földgáztól annak magas ára, na és persze egyre gyengébb fűtőértéke miatt. Na de az igazi kérdés, hogy megéri-e klímával fűteni a hideg, téli hónapokban? A legmodernebb inverteres klímák 1 kw áramnak akár az ötszörösét is képesek leadni, mint fűtési energia. Ha gázzal, vagy akár fával fűtünk, annak van egy nagy hátránya, ami klímák esetén nem jelentkezik, ez pedig az, hogy csak lassan képesek felmelegíteni a lakás levegőjét. Mindegy hogy egy konvektorról beszélünk, vagy egy vízteres rendszerről, egy kandallóról, vagy kályháról, ezek először a fűtőtest közelében lévő levegőt melegítik fel és a hő majd fokozatosan terjed szét a helyiségben.

klimafutes_1.jpg

A klímáknak azonban van egy ventilációs rendszerük, melynek köszönhetően viszonylag gyorsan és egyenletesen tudják szétteríteni a helyiségben a felmelegített levegőt. Ha klímával fűtünk, akkor kevésbé fogjuk azt tapasztalni, hogy a fűtőtest közelében már kellemes meleg van, míg a szoba másik végében még vacognak fogaink a hideg miatt. A szoba gyors és egyenletes felmelegítése akkor lehet igazán praktikus, ha napközben nem tartózkodunk otthon, így ilyenkor lejjebb kapcsoljuk a fűtést, hazaérve azonban azt szeretnénk, hogy otthonunk levegője gyorsan, kellemes meleggé váljon. Szintén az előnyök közé sorolható még a költséghatékonyság, hiszen az elektromos áram ára jóval alacsonyabb, mint a gázé és egy energiatakarékos klíma fogyasztása nagyjából 1kw/óra (kb. mint egy hajszárítóé) és ilyen fogyasztási szint mellett is kellemes hőmérsékletet képes varázsolni a helyiségbe.Persze ha a takarékossági szempontot vizsgáljuk, akkor egyértelmű, hogy inkább kisebb lakások fűtésére (mondjuk egy garzon) éri meg ezt a módszert választani. Ami viszont szintén előny és talán a legkézenfekvőbb, hogy egy klímának nyáron is hasznát vesszük majd, hiszen alapvető funkciója a lakás levegőjének lehűtése a nyári forróságban. A klímák fűtési képességével azonban van egy probléma is, mégpedig hogy hatékonyságuk a kinti levegő hőmérsékletétől függ. A mai, modern, inverteres klímák még akkor is képesek megfelelően felfűteni a kinti levegőt és azt a lakásban szétteríteni, ha a kinti hőmérséklet -15°C körüli. Ezen hőmérséklet alatt azonban fűtőteljesítményük annyira lecsökken, hogy szinte használhatatlanná válnak a lakás felfűtésére. Persze a Kárpát-medencében ilyen szibériai hidegek ritkán vannak, de azért minden télen előfordulhat egy-két olyan hét mikor a hőmérséklet tartósan ilyen alacsony marad, ezért a legjobb talán az, ha a klímára, mint másodlagos fűtési rendszerre tekintünk és az enyhébb hidegek során vesszük igénybe fűtési képességei, az igazán fagyos napokon azonban visszaállunk otthonunk elsődleges fűtési rendszerének használatára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr245076036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása