HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2013.01.28. 09:08 Pro Method

Kültéri kemencék ma és egy évezrede

Címkék: főzés sütés fűtés egyediség alternatív fűtési technika

Aki kicsit is jártas a magyar kultúrtörténetben, vagy aki már egyetlen egyszer is meglátogatta hazánk valamely skanzenjét, vagy falumúzeumát, az pontosan tisztában lehet vele, hogy a kemencék, mint az egyszerű, paraszti élet szerves része, mekkora jelentőséggel bírtak az évszázadok során eleink mindennapjaiban. Ezt azért fontos megemlíteni, mert az utóbbi évtizedekben a kemencék, főleg a kerti, kültéri kemencék újfent reneszánszukat élik és sokan nem csak azért döntenek egy ilyen tüzelőrendszer építése mellett, mert egy kis vidéki, autentikus hangulatot szeretnének csempészni otthonunkba, hanem azért mert az igazán tradicionális ízvilágot csak egy kemence segítségével érhetünk el. De hogy a magyarság történetében tényleg ilyen jelentős szerepet töltöttek volna be a kemencék? A kérdésre a válasz egyértelműen igen, amit az is tökéletesen bizonyít, hogy a legújabb kutatások szerint már a honfoglalás korabeli veremházak esetén is alapvető berendezési tárgynak számíttok, a mai szemmel még kezdetlegesnek tűnő kemencék. Már maga a kemence szó is arra enged következtetni, hogy ezen tüzelőrendszerek elnevezése is ebben az időszakban honosodhatott meg a magyar nyelvben, ez ugyanis egy kelet szláv eredetű jövevényszó, melyet talán már az Etelközből hoztunk magunkkal. És hogy ezek a korai kemencék mennyire is voltak kezdetlegesek? A veremházakba épített legáltalánosabb kemencetípust "kőrakás kemencének" is szokás nevezni, hiszen valójában csak különböző formájú köveket pakoltak egymásra egy boltíves formát kialakítva. Mivel a kövek között semmilyen tömítés nem volt, ezért az ilyen kemencékből számtalan nyíláson keresztül ömlött a füst, aminek köszönhetően nem lehetett éppen kellemes a veremház levegője sütés közben. Érthető tehát hogy őseink amikor csak az időjárás engedte inkább a szabadban készítették ételeiket, tehát a mostanság olyan divatos kerti, vagy kültéri kemencék már ekkor nagy "népszerűségnek örvendtek". Persze ezek még kicsit máshogy festettek, mint mai társaik, hiszen az ekkor használatos beltéri kemencékhez hasonlóan ezek is egyszerű, boltíves kőrakások voltak. Ezen kültéri kemencék ráadásul talapzattal sem rendelkeztek, így a tűztér alja egyből a talajszinten helyezkedett el. Érthető módon így a kemence használata kicsit kényelmetlen lett volna, azonban őseink erre is találtak megoldás,hiszen a kemence szája elé egy mélyedést, egy beálló gödröt ástak.

kemencebokor.jpg

Régészeti feltárások bizonyítják, hogy gyakorta az ilyen kültéri kemencéket elpusztult, vagy lebontott veremházak gödreinek a falába ásták félig, hiszen így már nem kellett külön beálló gödröt készíteni a kemence szája elé. Az egykori veremházak helyén sokszor úgynevezett kemence bokrokat alakítottak ki, vagyis a gödör falába több kemencét is beépítettek körbe. Az ilyen kemencebokrok valószínűleg közösségi sütőrendszerkén funkcionáltak, melyeket a falu, vagy a környéken élő nemzettség tagjain mind szabadon használhattak. Persze a tehetősebbek biztos azt is megengedhették maguknak, hogy saját használatra alakítsanak ki egy ilyen kemencebokrot, ami ha egy nagyobb létszámú család számára kellett elkészíteni a kenyeret, akkor nagyon praktikus, mai szemmel "nagyüzemi" megoldást jelentett. A kültéri kemencék tehát már egy évezreddel ezelőtt is hasznos elemei voltak a mindennapoknak, de míg korábban praktikusságuk, addig ma gasztronómiai erejük miatt döntenek sokan az ilyen sütőrendszerek használata mellett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr385056298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása