HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2013.09.25. 17:21 Pro Method

A gardrób és ami benne van

Címkék: fa bútor lakberendezés szekrény

Az évek során használati tárgyaink és ruhadarabjaink szép apránként gyűlnek és gyűlnek, melyektől a legtöbbünk nehezen tud megszabadulni még akkor is ha ezek nagy részét a mindennapok során nem is használjuk. Az ilyen gyűjtögetésnek a rövidesen az lesz a végeredménye, hogy otthonunk tároló területei, az erre alkalmas szekrények megtelnek. A megoldás, hogy vagy nagyobb lakásba költözünk, vagy a rendelkezésre álló helyet próbáljuk meg hatékonyabban kihasználni. Ha az utóbbi mellett döntünk, akkor erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás egy gardrób kialakítása lehet. De van pár kérdés, melyekre mindenféleképpen választ kell adnunk, ha valóban praktikus és az adott teret a legoptimálisabban kihasználó gardróbot szeretnénk. Az első, hogy eldöntsük ki is fogja használni a gardróbot. Ha az összes családtag számára megoldást kell, hogy kínáljon a tárolási nehézségekre, akkor nyilván az otthonnak valamelyik központi részén kell elhelyezni, mondjuk a nappaliban, vagy az egyik folyosón, előszobában. Azonban ha egy saját, privát gardróbról van szó, akkor annak a hálóban a helye. Ha megvan a gardrób helye, akkor annak adottságai fogják meghatározni, hogy milyen elrendezési formával fogunk a legjobban járni. A legegyszerűbb megoldások az egysoros gardróbok, mikor a tároló rekeszek és eszközök egy falon futnak végig. A kisebb méretű gardróbok szinte mind ezzel a megoldással készülnek. Ha azonban gardróbunk kialakítására nagyobb hely áll rendelkezésre, akkor választhatunk két soros (ekkor az elemek a két szemközi falon kapnak helyet), L alakú, vagy U alakú elrendezési formát. Mivel egy gardrób célja, hogy az adott teret a lehető leghatékonyabban használja ki, ezért egy megfelelő gardrób a padlótól plafoning ér, vagyis gardróbunkban minden esetben próbáljuk meg kihasználni a helyiség teljes belmagasságát. Ha egy polgári bérházról van szó, ahol ez a belmagasság akár a 3 métert is meghaladhatja, akkor viszont alapvető, hogy a gardrób kiegészítői közül nem hiányozhat a kis létra sem. 

gardrob.jpg

Belmagasságtól függetlenül érdemes úgy építkezni, hogy föntről lefele egyre kisebb tároló rekeszeket és elemeket építünk be a gardróbba. A ritkábban használt tárgyak és ruhadarabok így a nagyobb tárolókba kerülhetnek a szekrény tetejében, hiszen ezeket úgyis ritkábban kell majd elővenni, a napi használati tárgyak és ruhák pedig a szekrény alsó és középső szekciójában kapnak helyet a kisebb méretű tároló részekben, hiszen így könnyebben lehet őket csoportosítani, vagyis a szekrény átláthatóbb lesz. Mert hogy ez átláthatóság egy gardróbbal szemben alapvető elvárás, amit tovább fokozhatunk a gardrób tároló eleminek megfelelő összeválogatásával. Egy valóban praktikus és könnyen áttekinthető gardróbból nem hiányozhatnak a fiókok, a vállfa akasztó rudak és fogasok, a polcok, vagy éppen a cipők tárolására szolgáló kisebb fakkok, esetleg rekeszek. És ha már a gardrób nélkülözhetetlen elemeiről van szó, akkor nem hagyhatjuk ki a tükröt sem, hiszen egy gardrób elsősorban ruhák tárolására szolgál, így valószínűleg öltözködni is fogunk, vagyis egy tükör igen jó szolgálatot tehet. Szintén praktikus lehet egy kisebb puff, vagy szék, mely ha cipőket is tárolunk a gardróbban szint nélkülözhetetlen. Szintén fontos elem lehet, főként ha nagyobb méretű gardróbról van szó, a megfelelő világítás kialakítása. Alapvető hogy szükség van egy központi világítótestre, viszont ha a méretek ezt megindokolják, akkor nyugodtan használjuk helyi világítást is. Például nagyon praktikus lehet, ha a vállfa akasztó rúdba egy világítótest van beépítve, vagy ha a cipőtároló rekesz kap egy különálló ledlámpát. Azonban ha egy nagyobb méretű gardróbról van szó, akkor nem csak a megfelelő világítás kialakítása, hanem a szekrény szellőzése is fontos lehet. Itt nem óriási ventilátorokra kell gondolni, hiszen erre a célra elég lehet egy egyszerű rács is, melyen keresztül a gardróbba friss levegő juthat be a szobából. Sokan elsiklanak a gardrób belső megjelenésének kérdése felett, mondván ennek belsejét úgysem fogja látni senki. Attól függetlenül, hogy a gardrób privát dolgaink tárolására szolgálna és nyilván rajtunk kívül nem sokan látják majd belsejét, azért nem árt adni a külcsínyre. Egy gardrób esetében szintén fontos, hogy annak szín és formavilága, vagyis egész stílusa illeszkedjen a helyiség miliőjébe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr455509188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása