HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2013.04.08. 16:12 Pro Method

A kandalló betét inkább vízteres legyen?

Címkék: fűtés kandalló alternatív fűtési technika

Biztos nem árulok el senkinek újdonságot azzal, hogy az elmúlt években a különböző alternatív fűtési módszerek hazánkban is egyre népszerűbbek. Egyre többen próbálnak megszabadulni a "gáz rabságából" rezsi csökkentési kormányprogramok ide vagy oda. Alternatíva pedig létezik számtalan, akár az előző cikkben kitárgyalt hőszivattyús rendszerek, vagy az olyan fa, illetve vegyes tüzelésű rendszerek, mint a kályhák és kandallók. Persze minden alternatívának vannak előnyei és hátrányai is egyaránt és az hogy ki melyik mellett dönt, azt tulajdonképpen sokszor pénztárcája és persze otthona paraméterei határozzák meg. Ezen alternatívák közül nézzük most egy kicsit részletesebben a kandallókat, azon belül is a vízteres betéttel rendelkező kandallókat. Egyértelmű, hogy ezen megoldás alkalmazóinak köréből a tömbházakban élők kiesnek, hiszen kandallót telepíteni mondjuk egy panellakásba elég meredek elképzelés lenne. Akik azonban kertes házban élnek, szeretik a pattogó tűz látványát és nem óckodnak egy kis fizikai munkától, hogy nagy ritkán azért dobjanak egy-egy hasáb fát a tűzre (felaprítani valószínűleg nem kell, hiszen a legtöbben már "konyhakész állapotba" rendelik meg a tűzifát), azoknak ez a megoldás, vagyis a kandalló jelentheti a legjobb alternatívát. De ha már a kandalló mellett tesszük le a voksunkat, akkor milyen kandalló betét lehet az ideális választás.

vizteresbetet.jpg

A hagyományos légfűtéses kandallókkal az a probléma, hogy igazából csak az adott helyiséget képesek felfűteni. Jobban mondva régen volt ez a helyzet, hiszen ma már vannak olyan légfűtéses kandalló betétek, melyek gravitációs, vagy ventilációs technológiával több helyiségbe is képesek eljuttatni a felmelegített levegőt, de ehhez elég sokat kell fúrni-faragni, esetleg falat bontani. Ha ezzel nem akarunk bajlódni és a lakás rendelkezik radiátoros, vagy éppen padlófűtéses, tehát valamilyen vízteres fűtési infrastruktúrával, akkor a megoldás is kézenfekvő, ami nem más, mint a vízteres kandalló betét. Az ilyen rendszer lényege, hogy a kandallónkban lobogó tűz nem csak a levegőt, hanem egy vízzel teli tartályt (puffer tartály) is melegít. Ez a felmelegített víz kering aztán a lakás fűtéstechnikai rendszerében és jut el a radiátorokba, vagy a padlófűtés csöveibe. Ha egy nagyobb teljesítményű és nagyobb puffer tartállyal ellátott vízteres kandallót választunk, akkor az akár a mosogatáshoz, vagy fürdéshez szükséges meleg vizet is biztosíthatja, persze csak korlátozott mennyiségben, tehát az órákon át tartó meleg vizes zuhanyozásról lemondhatunk. Viszont amiről nem kell lemondanunk, jobban mondva amit egy kandallóval még pluszban nyerhetünk, az az a meghitt, családias - vagy ha az alkalom úgy kívánja akkor éppen romantikus - hangulat, amit a kandallóban ropogó és pattogó fa látványa teremt. A pattogó tűztől pedig nem kell tartanunk, nem kell ott ülnünk és őriznünk nehogy egy kósza szikra lángra lobbantsa a szőnyeget, hiszen az ilyen kandallók tűztere előtt egy hőálló kerámia üveglap biztosítja, hogy lángoló fa igéző látványáról ne kelljen lemondanunk, de a gyermek se szaladhasson véletlenül a lángok közé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr335177901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása