HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2013.10.09. 09:48 Pro Method

Fatüzelésű kandallók

A tűz ősidők óta befolyásolja az emberiség életét, hiszen sokáig elengedhetetlen kelléke volt az életben maradásnak. Hasznos tulajdonságai miatt azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a tűzben mindig is rejlett egy mitikus erő, mely évezredek óta képes megbabonázni minket. Pont ezért sokan úgy gondolják, hogy aki egy fatüzelésű kandalló mellett teszi le voksát, az csupán a benne rejlő díszítő funkció miatt dönt egy ilyen tüzelőberendezés mellett. Ez persze nem igaz, hiszen a szilárdtüzelésű rendszerek valóban hatékony alternatívát kínálnak, ha szeretnénk csökkenteni gázszámlánkat, azonban mégsem szeretnénk fagyoskodni otthonunkban. Annak érdekében, hogy a legtökéletesebb kandallót tudhasd a birtokodban, íme néhány információ.

Elhelyezés, elrendezés
Tűzvédelmi okok miatt figyeljünk arra, hogy a kandalló előtti tér és a szemközti fal között minimum 4 méter, de lehetőség szerint több legyen. Egy kandalló mélysége 50 cm-től egészen másfél méterig is terjedhet, szélességében pedig ideális 120 cm körülit választani. Ezért gondosan és pontosan tervezzük meg a helyiség jövőbeni arculatát, hogy esztétikailag és biztonságtechnikailag is megfeleljen a tűztér. Elhelyezésnél figyelembe kell venni a meleg levegő áramlását is. A kandalló konvekciós fűtéssel adja le a hőt. Ez azt jelenti, hogy a hideg levegő beáramlik a kandalló alsó részébe, a tűztér felfűti, majd a felső részen kiáramlik az immáron meleg levegő. Ezzel a módszerrel lentről felfelé melegszik a levegő, ezáltal szépen lassan befűti az adott helyiséget, vagy akár az egész lakást. Ez persze főként a légfűtéses kandallókra igaz, hiszen a vízteres tűzterek közvetlenül a radiátoros rendszerben keringő vizet melegítik. Persze egy vízteres kandalló esetében is van  közvetlen hő leadás a helyiség levegőjének, de a hő nagy részét a puffer tartály vízének adja át.

Mekkora legyen a tűztér?
Akkora tűzteret kell kialakítani, ami kellőképpen felfűti a lakást. Egy kis lakáshoz ne válassz akkora tűzteret, ami hatszor több levegőt termel, mint amire szükség van.  Általánosan 20 légköbméterenként 1 KW hőleadás igényelt, ami a tér nagyságával arányosan növekszik. Persze az ideális tűztér méret nem csak a felfűteni kívánt ingatlan méretéről, hanem a füstelvezető rendszer paramétereitől is (állapot, béleltség, keresztmetszet, stb.) függ.

kandallo.jpg

Kémény kérdés
A fatüzelésű kandallóknál a kémény a legfontosabb. A megfelelő kéményméret 200 mm átmérőjű, de a nagyobb darabokhoz jó, ha van 250 mm átmérőjű kémény. A kémény béleltsége szintén fontos kérdés. Ha kizárólag fatüzelésű berendezést, vagy berendezéseket üzemeltetünk, akkor az egyszerű, téglából falazott kémények is elegendőek lehetnek, azonban gázüzemű rendszerek esetében, már fontos a megfelelő bélelés, hiszen ezek sokkal savasabb égéstermékeket produkálnak, melyek a bélés nélküli, téglából készült kémények gyors állagromlásához vezethetnek.

Tüzelőanyagok
A tüzelőanyagok minőségét az összetételük és az égéskor keletkező hőmennyiség határozza meg. Tüzelőanyag lehet cseppfolyós, szilárd és légnemű halmazállapotú is. Zárt tűzterű kandallók esetében használnak fagranulátumot, szenet és fabrikettet. Általában száraz, keményfával a legideálisabb a fűtés. Bükk, tölgy, akác, éger és az összes gyümölcsfa rendkívül alkalmas erre a célra. Az ilyen keményfák sokáig égnek, ezáltal több ideig élvezhetjük a segítségükkel termelt meleg levegőt. Ezzel ellentétben a puhafák- mint például a nyír, nyár, fenyő és hárs- gyorsan égnek, és sok hamu keletkezik utánuk. Léteznek még magas gyantatartalmú tüzelőanyagok is, de ezek égetésekor sistergés, pattogás hallható. Nagyon gyakran előfordul a szikrakicsapódás, ami tűzhöz vezethet!!! A kandallófát a tűztértől függően 30-50 cm nagyságú darabokra érdemes darabolni. Tűzrács vagy tűzbak használata elegendő. Nyílt tűzterű kandallóknál tőzeget és brikettet lehet használni. Használatához elengedhetetlen a tűzrostély.

Burkolatok
Modern, klasszikus és rusztikus kandallóburkolatot is lehet választani, így mindenki megtalálhatja az ízléséhez és a lakás berendezéséhez leginkább passzoló darabot.

Most, hogy jobban átlátjuk, hogy milyen szempontokat is kell mérlegelnünk kandalló vásárlás előtt, már csak egy hely kell, ahonnan mindent beszerezhetünk, ami az új kandallónk megépítéséhez és üzemeltetéséhez kellhet. Ehhez itt egy kis segítség: http://webaruhaz.e-kandallo.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr865530926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása