HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2013.12.27. 09:33 Pro Method

A csíkos minta használata

Ahogyan az öltözködésben, úgy a lakberendezésben is vannak olyan minták, amelyekkel előnyösebben mutathatjuk meg otthonunk arculatát. Az egyik ilyen trükkös minta a csíkozás, melyet szinte bárhol alkalmazhatunk a lakásban: falra festve, szőnyegen, kárpiton, függönyön és még száz másik helyen.

A csíkozás sokféle megoldásban létezik. Ha falon, nagy felületen váltakoztatunk 2-3 erősebb színt, akkor óvatosan kell bánni a csíkokkal. A látványos hatás könnyedén lehet kaotikus, ezért tudni kell, hol a határ. Egy szín több árnyalata csíkokban igazán jól mutat falon, de szőnyegen is. A falra festett függőleges csíkok nyújtják a teret, vízszintesen festve viszont hosszabbnak, szélesebbnek mutatja majd a helyiséget. Az ilyen mintájú szőnyeg vezeti az ember szemét, a függöny viszont úgy működik, mint a fal, nyújtja vagy szélesíti a teret. Csíkos kárpitokkal játékosság, fiatalossá tehető a tér, ezért érdemes csíkos kanapét, fotelt választani a nappaliba.

Tengerész stílusban berendezett otthonokban elengedhetetlen a csíkos minta. Fehér falak esetén öltöztessük matrózruhába a székeinket, ezáltal úgy érezhetjük magunkat egész évben, mintha egy tenger parti nyaralóban élnénk. Ahogyan említettem a falra festett vízszintes csíkok tágítják a teret, de ez a hatás fokozható merész színekkel. A tér nagyobbnak fog tűnni és biztosan nagyon sokáig izgalmasnak fogod találni a látványt. Ilyen esetben azonban nagyon oda kell figyelni a bútorokra és a kiegészítők színeire, hogy ne legyen túl zsúfolt az összkép. Merészebb olvasóinknak mindenképpen érdemes megpróbálkozni vele!

csikos_fal.jpg
A fal függőleges csíkozása felfelé nyújtja a teret. Ha valamit szeretnénk kiemelni, hangsúlyozni, akkor alkalmazzuk a csíkokat csupán azon a falszakaszon. Ez a minta nagyon feltűnő, így garantáltan elérhetjük a célunkat, ha bevetjük ezen apró praktikák valamelyikét.

Szintén ejtettünk már szót arról, hogy a szőnyeg vezeti a szemet. Ha egy bútort szeretnénk hangsúlyozni, helyezzük a csíkozással szembe és vendégeink garantáltan nem tudják majd elterelni tekintetüket a kanapéról, új szekrénysorról. A csíkos minta klasszikusnak számít, hiszen évtizedek óta megállja a helyét a lakberendezés minden területén.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr495697574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása