HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2016.01.20. 17:09 Pro Method

Könyvespolcok dekorálása

Sokszor a könyvek a legértékesebb dolgok a szobánkban. Érdekessé teszik a helyiség arculatát. A könyvespolcainkon rejtőzködnek a kedvenc írók, költők, a történelem és az univerzum. Nem mindegy azonban, hogy hogyan helyezzük el szeretett könyveinket. A következőekben ezen elrendezés művészetéről ejtünk pár szót.

Ha egy padlótól plafonig érő könyvespolc elé kerülünk nem árt, ha izgalmas és szemet kápráztató kompozíciókat alkotunk könyveinkkel. Vegyük elő rég nem használt dísztárgyainkat és használjuk őket könyvtámaszként.

asd_1.jpg

Vannak olyan könyvszeretők is, akik festményekkel egészítik ki könyvespolcaikat, viszont ez „rejtőzködő” könyveket eredményez. Aki nem szeretné elrejteni könyveit válasszon más dekorációs elemet polcuk díszítésükhöz. A tudás szerelmeseinek, a könyvek imádóinak szükségük lesz egy összecsukható létrára is, hiszen legtöbbször kedvenc könyveiket a legfelső polcokra helyezik.

Az alacsonyabban lévő polcokra akár vízszintesen is elhelyezhetjük könyveinket, így könnyebben elérhetővé válnak bárki számára. Ha szeretnéd felhívni a figyelmet 1-2 kötetre, helyezz el mellette egy feltűnő dísztárgyat. Az is jó megoldás lehet, ha a néhány könyvet az asztalon helyezünk el, amelyekbe papírfecnik helyet, színes, díszes szalagokat teszünk könyvjelző gyanánt. A nagyobb méretű könyvek is rendkívül csalogatóak a vendégek számára.

Látható, hogy egy könyvespolc és lakói igen figyelemfelkeltőek tudnak lenni, ha a megfelelő eszközöket használjuk hozzá.

Szólj hozzá!

2016.01.05. 12:08 Pro Method

A szárazépítő szakma

A szárazépítő szakma előre gyártott építőelemekből készít épületszerkezeteket. Az építés során nem használnak fel vizet vagy egyéb folyékony adalékanyagot. Ez a technológia lecsökkenti az építési időt. illetve költségkímélő is. Emellett a szerelt szerkezetek a tervezőknek korlátlan tervezői szabadságot és formaalakítási lehetőséget nyújtanak. A szerkezetek sokfélesége az alapanyagok széleskörű választékából adódik. Az alapanyagok gyártói a legtöbbször kész megoldásokat javasolnak a tervezőknek, amelyek még a különböző műszaki követelményeknek is képesek megfelelni. 

42430964_m.jpg

A szárazépítés egy épület szerkezeti kialakításának egy fontos része. Egy szárazépítő szakembernek igazából a munkája akkor kezdődik, amikor már az épület elkészült az összes tartószerkezettel együtt. A szárazépítő feladata igazából az, hogy a teherhordó szerkezetek által körülhatárolt teret a szerelt szerkezetekkel kisebbekre ossza, azaz belső falakat, előtétfalakat, falburkolatokat építsen, elkészítse az álmennyezetet, az álpadlót, szükség esetén a szárazvakolatot. A szakember a szárazépítés eszközeivel eltakarja a látni nem kívánt gépészeti és egyéb épületszerkezeti elemeket, esetenként bútort, polcokat is készít.

A szárazépítő járul hozzá az épület belső terének végleges kialakításához. Nagyon fontos, hogy az ilyen munkát csak is szakemberekkel végeztessük el, hiszen kellő odafigyelés és szakértelem szükséges hozzá.

Szólj hozzá!

2015.12.11. 11:39 Pro Method

A szőnyegtisztítás fortélyai

Otthonunkban talán a szőnyegek vannak kitéve a legnagyobb koszolódásnak, hiszen ezen járunk, esetleg kilötyögtetjük a teát, vagy a kávét. Ezeket a foltokat persze igyekszünk azonnal eltüntetni, de azok a makacs szennyeződések csak ott maradnak. A következőekben néhány hatékony otthoni tisztítószert és módszert mutatunk, amelyekkel hatékonyan távolíthatod el a foltokat.

A szőnyegtisztítás mindig kényes dolog, főleg padlószőnyeg esetében, hiszen azt nem tudjuk felkapni és kivinni a teraszra. Az ilyen szőnyegeket helyben kell tisztítani. Az első hatásos módszer a következő.

large_1427966461.jpg

Készíts ecetből és vízből egy keveréket fele-fele arányban, majd töltsd bele egy alaposan kiöblített szóróflakonba. Ha éppen nincs ilyen kéznél, akkor bármely barkács- vagy lakberendezési üzletben apró pénzért betudod szerezni. A következő lépés, hogy beszórd a foltos területet szódabikarbónával. Fontos, hogy ne csak magát a szennyeződést, hanem annak környezetét is terítsd be a porral. Ha ezzel megvagy, jöhet a vizes-ecetes folyadék, amivel befújod a szódabikarbónával beszórt területet. Mivel hagyni kell hatni jó pár órán keresztül, ezért érdemes reggel, munka előtt elvégezni ezt a műveletet, hogy amíg dolgozunk a szódabikarbónás-ecetes végezze a dolgát. A pár óra elteltével vegyél elő egy körömkefét és lazítsd fel egy kicsit a szert, majd jó alaposan porszívózd fel. Nagyon nagy előnye, hogy kiválóan eltávolítja a szennyeződéseket és egyáltalán nem érezhető az ecetszag.

Megoldás lehet még az erős zöldtea főzet. Töltsd bele ezt is az imént már említett szóróflakonba és permetezd be vele a szőnyeget. Negyed óra múlva alaposan porszívózd ki a padlókárpitból. Észrevehetően felfrissül a szőnyeg színe és az anyag is.

Ha konkrét foltokat szeretnénk eltüntetni, arra is van megoldás. A sárfoltokat a legjobb, ha hagyod megszáradni, de ha nagyon zavar akkor még frissen szórd be sóval, majd negyed óra múlva porszívózd fel. Ugyanilyen módon kell eljárni, ha a vörösbor kilöttyen. Szórd be sóval.
A tintafoltot sem kell bútorokkal elfedni, hiszen langyos tejjel könnyen eltávolítható. A makacs foltokat megpróbálhatod még szódavízzel, szénsavas ásványvízzel eltüntetni.

A szőnyegeket nem csak a koszolódás veszélye fenyegeti. Ha kicsit rojtosnak, szöszösnek ítéled meg a padlókárpitot, akkor egy erős vasfésűvel könnyen rendbe hozhatod a felületét. A bútor lábainak nyoma erős nyomot tud hagyni a szőnyegen, de ezen segíthetsz gőzölős vasalóval. Nagyon fontos, hogy időnként forgasd a szőnyeget, hogy egyformán kopjon, persze ez csak kisebb- vagy középszőnyegek esetén lehetséges, a padlószőnyeget úgy kell a legjobb formában tartani, ahogy be lett építve.

1 komment

2015.11.27. 14:18 Pro Method

Bőrbútorok ápolása

Címkék: bútor lakberendezés

A bőrbútorok igényei az anyag színétől, típusától, a bútor konstrukciójától, funkcióitól és az igénybevételtől is függ. Minél nagyobb az egy darabból bevont felület, az anyagnak annál vastagabbnak kell lennie. A vastagság és a minőség között nincs összefüggés. Ez azt jelenti, hogy a vastag bőr is lehet puha és igényesen kidolgozott, megmunkált. Minél puhább és rugalmasabb az anyag, annál jobb.

A bőrbútorok ápolása nem bonyolult feladat, bár sokan tartanak tőle. Valójában csupán pár alapszabályt kell betartani. A bőrt óvni kell a napsütéstől, a szélsőséges hőmérséklettől, az erős kémhatású vegyszerektől, a túlzott nedvességtől és szárazságtól is. A valódi bőrből készült bútorokhoz az ideális páratartalom 55-65%, a hőmérséklet pedig 12-30°C körül legyen.

3.jpg

A kárpitbőrök igen változatosak, ebből fakad, hogy tisztítási módszerei is mások. Az elterjedt és népszerű marhabőr mellett megtalálható bivalybőrből, krokodilbőrből, pitonbőrből és cápabőrből készült kárpitok is. A bútorra kerül szennyeződések listája is végtelen. Ahány szennyeződés, annyi módszer létezik tisztításukra. Elterjedt tévhit, hogy a méhviasz alkalmas a bőrfelületek tisztítására. Sajnos ennek a felvetésnek pont az ellenkezője igaz, ugyanis ez az anyag még inkább magához vonzza a szennyeződéseket. A por alapú szennyeződéseket porszívó segítségével könnyedén el lehet távolítani, de kíméletesebb megoldásnak számít, ha egy puha pamutronggyal töröljük le bőrbútorunkat. Szintén jó megoldásnak számít a sima vizes, esetleg babák számára készített nedves törlőkendő használata is.

Ügyelni kell arra, hogy a bútorra került szennyeződéseket ne dörzsöljük erősen. A folyadék halmazállapotú szennyeződést fel kell itatni, a foltot pedig speciális bőrtisztítóval kell megpróbálni eltávolítani. Érdemes körkörös mozdulatokkal, a folt külső része felől befelé haladni.

Fontos rendszeresen portalanítani, hiszen a bőr pórusain keresztül szellőzik, a por viszont hamar el tudja tömíteni ezen pórusokat. A megkeményedett, kifakult és igénybe vett bútorok állapotát is lehet valamilyen szinten javítani. Erre a célra alkalmas a bőrbalzsam és a színezett ápolókrémek is, melyek segítenek az elhalványult szín élénkítésében. Fontos, hogy kerülni kell a szilikontartalmú szereket, mert ezek nagy károkat okozhatnak a bőrbútor felületén.

3 komment

2015.11.09. 12:54 Pro Method

A családi kert kialakítása

Címkék: kert gyep családi kert

Egy kert kialakításakor rengeteg szempontot kell figyelembe venni. A kert nem feltétlen csak a virágoknak szánt hely lehet. Egy családi kertben lehetőség nyílik többek között a pihenésre és ha van gyerek, akkor számár is célszerű helyet hagyni. Természetesen egy kert kialakításánál a legmeghatározóbb szempont maga a kert nagysága. Célszerű egy kertet úgy berendezni, hogy a család minden tagja a lehet legjobban érezze magát benne.

mann-und-kind-beim-gaertnern.jpg

Mindenek előtt szót kell ejteni a gyepről. Nagyon fontos, hogy gyep szép és ápolt legyen. Nagyon fontos, hogy a gyep látványa megnyugtasson, illetve a gyerekek futkározására is alkalmas legyen. Mára már sokféle fűmag közül lehet válogatni. A fűmag kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a gyep mennyire lesz igénybe véve. Na meg persze a környezet adottságai sem egy utolsó szempont.

A kert másik meghatározó elemei a fák, cserjék és a virágok. Természetesen ezeknek a számát a kert nagysága befolyásolja. Persze ültetéskor, különösen a fák, illetve cserjéknél számolni kell azzal, hogy azok előbb utóbb meg fognak nőni, így biztosítani kell neki előre a megfelelő teret. Mindenki tudja, hogy a kert elengedhetetlen eleme a sok-sok szebbnél szebb virág. Nem szabad elfelejteni, hogy ha kutya vagy bármilyen más házi kedvenc van otthon, akkor célszerű a virágokat valamivel elkeríteni, mert a kis kedvencek igen nagy kárt tudnak okozni.

Még érdemes szót ejteni a teraszról, amik rengeteg funkciót képesek ellátni. Egy terasz alkalmas lehet egy szép reggeli családos reggelire, vagy akár ha elég nagy terasz van a kertben, akkor akár még egy bővebb családi ebédre vagy vacsorára is alkalmas lehet. Természetesen a teraszt is lehet virágokkal díszíteni, amik kellemesen fel tudják dobni a teraszon töltött időt.

Szólj hozzá!

2015.09.28. 15:06 Pro Method

A folt- és szennytaszító szőnyegek

Címkék: szőnyeg szőnyegek

Otthonunkban puha padlószőnyegre lépni jó érzés. A puhaságom kívül nagyon fontos a strapabíróság. A nappaliban pont ilyen strapabíró és könnyen tisztítható szőnyegek szükségesek. A gyerekek egészséget sem szabad elhanyagolni, éppen ezért célszerű ha a gyerekszobába természetes anyagokból készült szőnyeget rakunk. Az előszobában pedig elmaradhatatlanok a folt- és szennytaszító szőnyegek, melyek általában szennytaszító anyagokból készülnek. 

produtos-poluicao-casa-2.jpgA szélfogóban, illetve a kültérben folyadék áteresztő szennyfogókat célszerű elhelyezni. Ez azért fontos, mert a durva szennyeződéseket a kaparó hatásnak köszönhetően távolítja el a lábbelikről. A csapadékot pedig lefolyatja a szőnyeg alá. Beltérben az aljjal ellátott szennyfogó szőnyegeket a célszerű használni, hiszen ezek megvédik az alattuk lévő burkolatot is. Azok pedig, amelyek tüskés aljjal rendelkeznek főként padlószőnyegekre szánták.

A folt- és szennyfogó szőnyegek képesek lecsökkenteni az elcsúszás lehetőségét és emellett még tisztán és szárazon is tartja a járófelületet. A jó minőségű hatékony szennyfogó szőnyegek nagyban hozzájárulnak a  takarítási költségek csökkentéséhez. Egy ilyen szőnyeg tisztítóhatása nagyban függ a szálszerkezettől. Ezeket a szőnyegeket, ezért nem árt néha takarítani is, hiszen a sok apró homokszemcse a nyomás hatására lassan-lassan szétroncsolják annak anyagát. 

Szólj hozzá!

2015.09.16. 09:40 Pro Method

Nappali bútorok fontossága

Címkék: bútor lakberendezés nappali

A nappali a családi élet színtere, itt fogadunk vendégeket, itt beszélgetünk családunkkal így fontos, hogy kényelmes és praktikus bútorokkal vegyük körbe magunkat. Így lényeges lehet, hogyan alakítjuk ki nappalinkat.

Sok szempontot kell figyelembe vennünk nappalink kialakításánál először is, hogy konkrétan milyen szerepet szánnunk ennek a helységnek. Itt akarunk esetleg szállást biztosítani családtagjainknak, barátainknak valamilyen összejövetelen, gyermekeink mire akarjak használni a helységet, mennyi taroló helyre van szükség, milyen szórakoztató elektronikai felszerelést szeretnénk használni, stb. Ha kisebb gyermekeink vannak, akik mozizni szeretnének, akkor ülőgarnitúránknak kárpitjának olyat kell választani, amit könnyű tisztítani. Ez a szabály akkor is érvényes, ha házi kedvencünk is helyet kap a kanapén. A kopásállóság és tisztíthatóság ilyenkor elsődleges szempont. Ha fekvő helyet is ki kell alakítanunk nappalinkban akkor három részes kanapét, válasszunk, ami ágyazható és esetleg ágynemű tartó is helyet kap benne.

kanap2.jpg

Nappali bútorunkat érdemes úgy megválasztani, hogy elég nagy hely legyen bennük a könyvek, hanglemezek, DVD eltevésére. És persze tévénknek, DVD lejátszónknak is jusson benne hely. Ma már sokféle dekoratív és praktikus bútor közül válogathatunk. Úgy kell azonban döntésünket meghoznunk, hogy életvitelünket jól kiszolgálják bútoraink, szobánk. Hiszen a könyvek, dísztárgyak, kazetták, italok, poharak számára polcokra, szekrényekre van szükségünk. Ellenben ha vendégeket is fogadni szeretnénk, akkor kell egy dohányzóasztal és egy zsúrkocsi is. A nyitott polcos szekrényen kapjanak helyet a könyvek, DVD és CD lemezek szépen elrendezve esetleg szerző, cím szerint sorba rakva. Még a zárt szekrényünkbe tehetjük a féltve őrzött dísztárgyakat, egyéb emléktárgyakat.

A nappali szobát ünnepélyessé és nagyon hangulatossá teszi a kandalló. Automatikusan meghatározza a szoba jellegét, hiszen az ülőgarnitúrát, asztalt köré csoportosítjuk. Vigyázni kell azonban, hogy arra a falra ahol a kandalló van, ne tegyünk fából készült szekrényt, polcot. Könnyebben megvetemedik az idő folyamán. És persze a szobanövényeknek se tesz jót a forróság. Egy kandalló nyáron is megtartsa központi szerepét, hiszen díszítsük a párkányát. Tehetünk rá családi fotókat, egy-egy gyertyatartót, vagy friss vágott virágot is.

Az egész szoba hangulatát a bútorokon kívül a textíliák stílusa határozza meg legerőteljesebben. Így a függönyök, szőnyegek színének passzolnia kell egymáshoz. A festmények, szobrocskák, tükrök, díszpárnák, vázák, lámpák, gyertyák, régiségek stb. gondoskodnak a bútorokon és a textileken kívül a hangulatról. Ezeknek is meg kell találnunk a legmegfelelőbb helyet, úgy hogy a szoba összhatása, benyomása kellemes legyen. Nyugalmat és összerendezettséget kell, hogy árasszon.

A nappali otthonunk központi helye, éppen ezért nagyon fontos, hogy a lehető legteljesebb mértékben megfeleljen igényeinknek. Alapos tervezést és pontos kivitelezést igényel a kialakítása.

 

Szólj hozzá!

2015.09.03. 14:33 Pro Method

Mai fürdőszoba trendek

Címkék: trendek bútor fürdőszoba

Inspirációk, ötletek után kutat fürdőszobája felújításához, építéséhez? Ne keressen tovább! Ezek a modern fürdőszoba trendek hívogató, exkluzív hatást kölcsönöznek, amelyekben a mindennapi tisztálkodási rutin biztosan élménnyé válik.

A Walk-in zuhanyzók mindenki igényeire szabva. Sokszor felmerülhet a kérdés, hogy zuhanyozzunk vagy fürdőkádba fürödjünk. Az igazság az, hogy a zuhanyzáson sokkal hamarabb túl vagyunk, éppen ezért 2015 egyik legnagyobb trendje a Walk-in zuhanyzó.

uveg-zuhanyzo-furdo--wc-otlet.jpg

Az emberek többsége hely problémával küzd a fürdőszobában. Mivel a Walk-in zuhanyok nincsenek mérethez kötve, tökéletesen beépíthetőek akár kis területekre is.  Hatalmas előnye, a zuhanytálca nélküli koncepció, amely biztonságosabb ki- és belépést biztosít mindenki számára. 

Sokan rajonganak a fürdőkádakért, ami nem véletlen, hiszen egy forró fürdő képes teljesen feltölteni az embert egy nehéz nap után. A helyhiány miatt viszont az emberek először a fürdőkádról mondanak le.

Csaptelepek választásakor nem kell többé megragadnunk a hagyományos rozsdamentes acél alapnál. Manapság már rengeteg alapanyag és borítás közül választhatunk, ezek közül is a legdivatosabbnak a króm és nikkel mondható.

A falra szerelt zuhanyzókkal ellentétben a kézi zuhanyrózsával oda irányíthatjuk a vízáramot, ahol arra ténylegesen szükség van. A víztartalékos WC nem csak vizet, de pénzt is spórolhat meg. A beépített mosdóval ellátott mosdópultok az év sztárjai lettek, mert nagyon praktikusak és mutatósak. Világításként nem meglepően már a Led világítást használják, mivel mára már meghódította a világítás-technika világát.

 

Szólj hozzá!

2015.07.10. 15:43 Pro Method

Szellőztetés, árnyékolás nyáron

Címkék: függöny árnyékolástechnika

A nyári tartós melegek jelentősen megterhelik szervezetünket, ilyenkor legjobb lenne elvonulni egy hűvös szobába és kivárni a jobb időt, de sajnos sok helyen a lakásokban is 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála.


Hogyan lehet mégis kibírni akkor a tartós meleget? A szerveztünk egészségügyi szempontból a 24-26 fokot tartja ideális kinti hőmérsékletnek, így maximum 28 fokot kellene tudnunk tartani a lakásban ahhoz, hogy megfelelően tudjuk végezni mindennapi teendőinket, és éjszaka is ki tudjuk pihenni magunkat. A melegben könnyebben kiszáradunk, több folyadékra van szükségünk, fáradékonyabbak vagyunk, és nehezebben tudunk koncentrálni is. Valamint egészségünket is veszélyeztetjük, ha hosszú időn keresztül vagyunk kitéve a tartós melegnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy otthonunk hőmérsékletét saját igényeinkhez próbáljuk igazítani nyáron is.

 

arnyekolas.jpg


A panellakásokban azonban ez sokszor nehezen kivitelezhető, hiszen a falak 10-12 óra alatt teljesen átmelegednek, és legalább ugyanennyi idő szükséges ahhoz, hogy visszahűljenek. A legjobb, ha a meleget nem engedjük be napközben a szobákba, hanem elsötétítünk, és nem nyitunk ablakot. Ez különösen igaz ott ahol alszunk, mivel 28-30 fokban alvásunk nyugtalanabb, hamarabb leizzadunk, ezért nem tudjuk magunkat rendesen kipihenni, ez pedig csökkentheti napközbeni teljesítményünket. Sötétíteni leginkább azokban a szobákban érdemes ahol nincsen légkondicionáló berendezés, mert azzal könnyebben tudjuk otthonunk megfelelő hőmérsékletét biztosítani.


Este 8 és éjfél között már bátran szellőztethetünk, akár egész éjszakára is nyitva hagyhatjuk az ablakokat. Természetesen tanácsos szúnyoghálót tenni az ablakokra, hogy a szúnyogok se tudjanak megcsípni minket éjszaka. Abban a szobában ahol alszunk, igyekezünk minél komfortosabb körülményeket biztosítani önmagunk és családunk számára. Az éjszakai szellőztetéssel nem csak nyugodt álmot biztosíthatunk magunknak, hanem otthonunk levegőjét is cseréljük. Éjszakára nem tanácsos a húzat, hiszen könnyen fülproblémákat okozhat, ha huzatban alszunk. Mégis elengedhetetlenül fontos, hogy a benti levegőt nyáron is mindennap cseréljük. Ezzel javul a levegő oxigénjének minősége, illetve eltüntethetőek a levegőből a pollenek, spórák, vírusok és baktériumok.


A nyári nagy melegek idején tehát elengedhetetlenül fontos biztosítani otthonunk megfelelő hőmérsékletét, valamint a levegője minőségét is. Ne feledkezzünk meg a párásításról sem, illetve, hogy a főzés közben keletkezett gőz el legyen vezetve. A felmelegedett levegő száraz, így még inkább melegnek érezzük, a párásítás tehát hőérzetünket is befolyásolja.


Nyáron a melegebb időszakokban különösen fontos szervezetünk hőháztartását megfelelően támogatni, azokon a helyeken ahol sokat vagyunk - otthon, munkahely- igyekezzünk tartósan hűvös hőmérsékletről gondoskodni.

Szólj hozzá!

2015.06.12. 14:40 Pro Method

Klíma berendezések az otthonokban

Hazánk éghajlata az elmúlt tíz évben sok változáson ment keresztül, a nyári időszakban nem ritka a 37 foknál magasabb hőmérséklet, így az otthonainkban is jóval több a benti hőmérséklet, ezen már klíma berendezések segítségével sokat javíthatunk.


A lakások belső hőmérséklete nagyban függ a saját komfort érzetünktől, de általánosságban elmondható, hogy a nyári időszakban azt érezzük kellemesnek, ha a lakásban tartósan 20-24 fok körül mozog a hőmérséklet. Ennél a hőmérsékletnél nem kell tartanunk a fejfájástól, szédüléstől, rossz közérzettől sem, és az éjszaka folyamán is nyugodtabban tudunk piheni. Erre szükség is van, hiszen a hétköznapjaink aktív munkával telnek így biztosítanunk kell magunknak a nyugodt alvás lehetőségét. A klíma vásárlásnál előtt érdemes pár szempontot mérlegelni. Először is, hogy ténylegesen csak a nyári időszakban szeretnénk a klíma berendezést használni, és csak hűtésre, vagy esetleg a téli hidegben is alkalmazni szeretnénk fűtésre? Mert ha csak a melegebb idő beköszöntével szeretnénk klímánkat üzemeltetni, akkor elegendő egy olcsóbb árkategóriás on-off klímát vásárolnunk. Ezek a típusok, ahogyan a nevük is mutatja, ki és bekapcsolva tudják szabályozni életterünk hőmérsékletét. A beállításoknak megfelelően bekapcsol, hogy lehűtse a helységet, majd ha elérte a kívánt hőmérsékletet kikapcsol. Ennek a típusnak a legnagyobb hátránya, hogy a működéséhez sok energia kell, ami megdobhatja a villanyszámláink összegét nyáron. Természetesen ezek a berendezések nem kerülnek olyan sokba, és ha csak nyáron használjuk őket, akkor nem kell jelentős többlet kiadástól sem tartanunk.


Továbbá szempont lehet még, hogy megfelelő pollenszűrővel legyen ellátva készülékünk. Ez azért fontos, mert a klíma beltéri oldalában sok olyan baktérium és gomba tud megtelepedni, ami a későbbiekben megbetegedéseket okozhatnak. Ez teljesen természetes folyamat, éppen ezért kell elkerülnünk azt, hogy ezek a baktériumok, és gombák a levegőbe jussanak. Így a klíma berendezéseket évente karban kell tartani, a pollenszűrőjét vagy ki kell cserélni, vagy vegyszeres úton kezelni kell, hogy elkerülhessük a betegségeket. Ezek a már említett on-off klímák egy belső és egy külső egységgel rendelkeznek. A beltéri egység szinte teljes mértékben zajtalan, de csak a szoba levegőjét tudja hűteni, friss levegőt nem jutat be az otthonunkba. Ez pedig koncentráció csökkenéshez, fejfájáshoz, de akár ájuláshoz is vezethet. Fontos tehát, hogy a klíma berendezések működése mellett is szellőztessünk.

klimafutes_1.jpg


A technika fejlődése miatt ma már léteznek olyan korszerű klímatizáló berendezések, amiknél fontos szempont volt, hogy több funkciósak legyenek. Ezek négy szempont szerint készülnek, először is hűteni és fűteni egyaránt tudnak, másodszor gondoskodnak otthonunk megfelelő párásításáról, bizonyos időközönként kicserélik otthonunk levegőjét, friss oxigén dús levegővel, és végül a levegőt is megtudják tisztítani a káros anyagoktól. Ezeket a modern eszközöket okos klímának is szokás nevezni. Hiszen multifunkcionálisak, szinte teljesen automatikusan működnek, az előzetes beállításoknak megfelelően. Ezek a klíma berendezések elég drágák, de hosszú távon megérik az árukat, hiszen alacsony energiaosztályúak, vagyis kevés energiát fogyasztanak el, mivel nem kapcsolnak ki és be, hanem minimumon működnek. Akkor is, ha éppen nem hűtenek vagy fűtenek, és jóval kevesebb idő alatt érik el a megfelelő működési fordulatszámot, amihez ugye kevesebb energia is kell. A villanyszámlánkon nem látszik meg az, hogy okos klímánk van, mert esetleg csak pár száz forint a többlet költség.


Akár melyik típus mellett is döntsünk fontos mérlegelnünk azt, hogy mikor és hogyan szeretnénk működtetni klímánkat, és hogy hol lakunk. Mert bár mindkét típus hasonló előnyökkel rendelkezik, hosszú távon egy okos klíma jobb befektetésnek látszik.

Szólj hozzá!

2015.05.11. 15:45 Pro Method

Az art deco érdekességei

Az art deco stílus 1910-től indult végét nehéz egyértelműen behatárolni, több területen hatása ma is érvényes. Megjelent az építészetben, a lakberendezésben, az iparművészetben, vagy például a festészetben is.


A XX. század elpolgárosodott társadalma a tervezőket rádöbbentette arra, hogy letisztult, egyenes formavilágra van szükség újra. A felesleges díszítőelemektől megszabadítják a bútordarabokat, így lehetővé válik a tömeggyártás. A tervezők a francia király XV. Lajos ízlésvilágához nyúltak vissza, de nagy szerepet játszott a stílusra Tutanhamon sírjának felfedezése is 1922-ben. Újra megjelentek az egyiptomi motívumok, és színvilág. A stílus bár a tömeggyártásra helyezte a hangsúlyt mégis a luxus, és a minőség megtestesítőjévé vált. A XX. század legnagyobb és legimpozánsabb utasszállító hajója a Titanic is ebben a stílusban készült. A hajó építésének munkálatai 1909-ben kezdődtek meg, de 1911-ben bocsájtották vízre, az akkori legnagyobb luxusban felszerelve, amit csak a hajók körülményei megengedhettek. A tragikus sorsa után azonban jelentős változásokat hajtottak végre az utasszálító hajókon.

art_deco.jpg


Az 1920-as években az art deco stílus ultramodernek számított, az 1922-es év azonban új tartalommal töltötte fel. Megjelentek az ókori Egyiptomi elemek is benne, fénykorát az 1925-ös Párizsi világkiállításon és az után élte. Olyan építészeti csodák születtek a stílust követve, mint San Francisco jelképe a Golden Gate híd. Amely az első olyan híd a világon, amely fejlett világítás technikai eszközök felszerelésével épült. Vagy a New York-i Empire State Building, a Rio de Janeiro szintén híres szobra a Megváltó Krisztus.


A kor fiataljainak hamar megtetszett az egyszerű letisztult stílus, így hamar a modern otthonok elmaradhatatlan kellékei is ebben a stílusban készültek. Változatos színvilága mellett, újító szellemű ötvözetekből például krómból is készültek bútorok. Például dohányzó asztal krómborítású talpon üveglappal, vagy bakelit műanyagból készült bútorbevonatok. Magyarországon tévesen terjedt el a bakelit hanglemez kifejezés, ugyanis ebből a műanyagból soha nem készítettek hanghordozó eszközt.


A modern stílus jegyében számtalan építészeti elemmel kísérleteztek, például az acélvázas építkezéssel, ezzel a módszerrel monumentális felhőkarcolók nőttek ki a földből hónapok alatt szerte a világon. Lakóházak építésére is alkalmazták, a megerősített vázszerkezettel készültek a korabeli lakóházak is. Amíg a belsőépítészet, és a tömegközlekedési eszközök építői hamar magukévá tette a stílust a képzőművészetekben sokáig giccsesnek gondolták a stílust. Nézzük csak meg a magyar reklámplakátokat, vagy festményeket, szobrokat. De a híres filmgyárak lógói, mint a Warner Bros, Universal Pictures, 20th Century Fox is art deco stílusban készültek.


A divatba is hamarosan megjelentek a klasszikus art deco elemek, például a kor divat hajviselete a bubi frizura is ennek eredménye. Megjelentek az úgynevezett csőruhák, amik a test vonalát követték, egyre többet engedtek látatni a lábakból, a karokból. A stílus fő képviselője korának nagy színésznője Greta Garbo volt. A férfidivatban ellenben megjelentek a háromrészes öltönyök, kalapok és hosszú szövetkabátok a mai napig divatosak maradtak.


A stílus ma már klasszikusnak és ízlésesnek hat, ellenben még mindig a luxus, és az elegancia látszik a bútorokon. Otthonunk elengedhetetlen kellékei, mint például a króm fogók, műanyag poharak, evőeszközök az art deco eredményei.

1 komment

2015.04.23. 11:51 Pro Method

Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?

Az esti órákra szükség van otthonunk megvilágítására, a mesterséges fény pedig sokban különbözik a természetes fénytől. De funkciók esetében nincs különbség, hiszen fény mellett kell, hogy dolgozzunk, pihenjünk.


Otthonunk világítás technikai eszközeit általában esztétikai tulajdonságaik alapján válasszuk, ám a szép kinézet nem minden esetben jelenti azt, hogy az adott lámpa el is tudja látni a neki szánt feladatot. Azokban a helységekben ahol, több ember fordul meg, például a nappali és az étkező érdemes úgy kialakítani a világítást, hogy a teljes teret megvilágíthassuk. Ehhez sok esetben több féle világítás technikai eszközt is érdemes beszerezni. Először is kézenfekvő megoldás a csillár, vagy nagy fényerejű mennyezeti lámpa. A plafonról lefelé világító lámpának mindenképpen szórt fényűnek kell lennie, hogy minél nagyobb teret bevilágíthassanak. Ezek mellé érdemes álló lámpát is beszerezni, ami akár önmagában is meghitt hangulatot varázsolhat egy helységben.
A belsőségesebb helységekben, mint a hálószoba vagy a gyermekszoba szintén előnyös lehet a mennyezeti lámpák mellett éjjeli lámpát, vagy asztali lámpát is tenni. Így ezekben a helységekben megtudjuk őrizni a belsőséges légkört, ha nem használunk túl sok fényt az esti órákban. Persze érdemes azokat a helyeket is jól megvilágítani, ahol olvasunk, vagy a kézműves hobbinknak hódolunk, hiszen a szemünknek árthatunk azzal, ha este nem jól világítjuk, meg amit éppen csinálunk.

otthon-vilagitas.jpg


Ugyanez a helyzet a konyhában is, többnyire munka után főzzük meg másnapra az ételt ezért nagyon fontos, hogy jó megvilágítás mellet dolgozhassunk. Itt érdemes lehet a munkafelületet, a mosogatót és a főző felületet külön is megvilágítani. A konyhában is előnyös lehet a két féle fényforrás alkalmazása.


A funkcionalitás és az elhelyezés mellett érdemes azon is elgondolkoznunk, hogy otthonunk megvilágításához energiatakarékos izzókat használjunk. A hagyományos villanykörték hajlamosak voltak a túlmelegedésre, és a bennünk lévő wolfram száll is könnyem elszakadt, ezért viszonylag kevés ideig tudtuk őket megbízhatóan használni. A halogén izzók már magasabb élettartamot érnek el, ám a legjobb költség és energiatakarékos megoldás a LED lámpák használata. Ezek jelentősen kevesebb áramfelvétellel működnek, mint a hagyományos lámpák, és így jelentős mennyiségű energiát is megtudunk spórolni.


Hasznos jó tanács lehet, ha a világítástechnikai eszközök vásárlásakor elgondolkozunk azon, hogy mekkora felületet szeretnénk megvilágítani vele. Így biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő lámpát választunk.

1 komment

2015.03.11. 15:30 Pro Method

Miért jobb egy vízteres kandalló?

Ha otthonunk fűtését szeretnénk költség hatékonyan megoldani, vagy esetleg már meglévő fűtés rendszerünket szeretnénk korszerűsíteni, érdemes elgondolkozni a vízteres fűtési rendszerek előnyeiről.


A vízteres fűtési rendszer egy olyan rendszer, ami úgy szolgálja ki otthonunk fűtését, hogy a kandalló vagy kályha vizet melegít fel. Az általában 60-80 fokos vizet keringtetjük a választott fűtési rendszerben, ami így folyamatosan és egyenletesen adja le a hőt. Ezek a fűtési rendszerek általában nyitottak és hagynak helyet az esetleges tágulásra is. Fontos jellemzőjük az is, hogy a felmelegített, de fel nem használt víz mennyiséget el lehet tárolni, hogy azt a későbbiekben fűtésre vagy akár fürdésre is fel lehessen használni.


Több szempontból költséghatékony megoldás lehet a vízteres kandalló, először is a már meglévő fűtési rendszerre is rásegíthet. Továbbá csökkenthetjük vele rezsi kiadásainkat is, hiszen az eltárolt meleg vizet fürdésre is felhasználhatjuk, ezzel víz- és természetesen gázszámlát is takaríthatunk meg. És természetesen a víz felfűtéséhez és hőn tartásához is kevesebb fa vagy egyéb tüzelőanyag szükséges.

vizteres_kandallo.jpg


A vízteres kandallókat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Először is tüzelőanyag felhasználás szerint beszélhetünk fa-, pellett-, illetve széntüzelésű modellekről. Második leggyakoribb csoportosítási forma a rendszerek kialakításához kapcsolódik. Eszerint létezik zárt illetve nyílt rendszerű vízteres kandalló is. Az elterjedtebb a nyílt rendszer, amihez egy tágulási tartályt is kapcsolnak.


Ha szeretnénk egy kis összehasonlítást végezni a hagyományos légfűtéses rendszerekkel, akkor gondoljunk csak arra, hogy így egyszerre egyenletesen több helységet is tudunk fűteni. Valamint a vízteres kandallóknál keringtetett víz mennyiség lassabban hűl ki, ezért hosszabb ideig fűthetünk viszonylag nagy teret. Akár egy komplett 100-120 négyzetméteres családi ház teljes éves fűtését megoldhatjuk egyetlen vízteres kandallóval.


Lényeges előny lehet még a vízteres kandallók mellett a változatos és szép kialakítás is. Így akár a nappalink éke is lehet a kandallónk, hiszen egy fárasztó nap után pihentető látványt nyújthat a parázsló tűz látványa.


A vízteres kandallók bekötése elég költséges, de a befektetett összeg a változatos felhasználással valamint a viszonylag kevés tüzelőanyag ráfordítással hamar vissza a bekötés összegét. Így új ház építésekor is érdemes már előre egy vízteres fűtési rendszer kiépítésén is elgondolkozni, hiszen ezáltal biztosak lehetünk benne, hogy otthonunk fűtése több évig akár évtizedig biztosítva lesz.


Természetesen egy-egy fűtési lehetőség megvásárlása előtt érdemes alaposabban mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat. A vízeres kandallóknak több az előnyük, mint a hátrányuk.

Szólj hozzá!

2015.02.26. 12:49 Pro Method

A Tiffany lámpák története

Mára a Tiffany üvegből készült lámpák és egyéb lakás dekorációs tárgyak igen nagy népszerűségnek örvendenek. Pedig az első Tiffany lámpa készítője, Louis Comfort Tiffany, a híres üvegfestő mester nem gondolta sosem, hogy színes üveg díszei meghódítják az egész világot.


Tiffany 1848-ban született New Yorkban, édesapja ékszerész volt. Iskoláit Pennysilvaniában végezte, de később Európába ment festészetet tanulni, az 1870-es évekig csak díszítő művészeti ágakkal ismerkedett meg. Majd Brooklynban a Heidt üveggyárban helyezkedett el, ahol üvegfestést tanult. Itt fejlesztette ki azt a híres színes üveg technológiát, amit 1880-ban szabadalmaztatott.

tiffany.jpg


A technológia lényege annyi, hogy a még folyékony halmazállapotú üveghez különböző festékeket adnak, így a megszilárdult üveg a hozzá adott festék színében fog ragyogni. Ezután már nem sokat maradt a Heidt gyárban, hanem 1892-ben saját vállalkozást indított, Tiffany Glass and Decorating Company néven. Leginkább festett üveget és egyéb dekorációs tárgyakat gyártottak. A cég folyamatos fejlődését jól mutatja, hogy egy év múlva már saját égető kemencéje volt. Louis Comfort Tiffany közelebb hozta az emberekhez a templomok színes üvegeit, és eladhatóvá tette azokat.


Legnagyobb elismerését az 1900-ban megrendezett Párizsi világkiállításon érte el, itt mutatta be az új kidolgozású színes üvegeit. Az irizáló és opalizáló technológia során egy különleges savat oszlatnak el


Ebben az évben szélesítette a termékkínálatát ékszerekkel, lámpákkal, kisebb asztalokkal és más lakás dekorációs kellékekkel, és átnevezte a cégét Tiffany Studio’s-ra. A méltán híres Tiffany lámpa terve 1895-ből származott, de még öt évnek kellett eltelnie, hogy tökéletesítse a lámpa kialakítását. Különlegessége abban áll, hogy a kisebb, nagyobb üvegdarabokat metszéspontjaihoz sárgarezet illesztenek, majd az illesztési pontokon ónnal vagy cinkkel forrasztják össze.


A XX. századra a lámpa kaszinók, éttermek és hotelek elengedhetetlen dekorációs kiegészítőjévé vált. Kettős funkcióval is bírt ez a különleges lámpa, nappal szemet gyönyörködtető látványt nyújt, éjjel pedig a színes üvegek egyedi belsőséges hangulatot árasztanak. Egy elmélyült beszélgetés kiváló háttere lehetett egy-egy ilyen lámpa, nem egy randevú zajlott mellette.


A második világháborút követő években népszerűsége lecsökkent, hiszen sok esetben az alapvető háztartási eszközöket is nehéz volt beszerezni. A Tiffany lámpák egyediek két hasonló darabot nehéz feladat köztük találni, hiszen a lámpákat a minél pontosabb kivitelezés miatt kézzel csinálták és még ma is kézzel csinálják.


A klasszikus stílust képviselő otthonok elengedhetetlen dísze a Tiffany lámpa, így népszerűsége máig fennmaradt. De már találhatunk Tiffany üveg ékszereket, dohányzóasztalokat, boros poharakat és tányérokat. Az időt állósság a garancia arra, hogy a Tiffany minőségi termékeket gyárt.      

Szólj hozzá!

2015.01.10. 11:23 Pro Method

Napkollektorokról

Címkék: főzés fűtés alternatív fűtési technika

A napkollektor egy épületgépészeti berendezés, ami napenergiából állít elő, olyan hőenergiát, ami fűtésre és víz melegítésre is használható. A magyarországi időjárási és más feltételek pedig kifejezetten kedveznek ennek a korszerű rendszernek.


A megfelelő fűtéshez elengedhetetlen a napkollektorral ellátott épület ideális hőszigetelése, tehát olyan hőszigeteléssel van ellátva, ami télen segíti a fűtést, nyáron pedig a hűtést, tehát szellőzik. A legmegfelelőbb fűtési forma a napkollektorhoz a vízmelegítős fűtés, például a padlófűtés. A keringetett vizet 70-80 fokra melegíti fel, ami a házban 25-30 fokot eredményez. A fürdéshez szükséges felmelegített vizet egy hőcserélős tárolóba kell eltárolni, és csak az aktuális szükséges mennyiséget kell felhasználni, ami folyamatosan újra termelődik. A napkollektorral felmelegített víz hőmérséklete nagyban függ a kinti időjárástól, nyáron forráspont körüli is lehet, hidegebb időben pedig éppen hogy csak langyos. Egy 80-120 literes tartály egy 4 tagú család teljes napi víz igényét képes fedezni. Természetesen a napkollektor mellett nem árt, ha télre más vízmelegítő megoldás is a rendelkezésünkre áll, például egy gáz bojler.

napkollektr.jpg


A napkollektort sokszor összetévesztik a napelemmel, pedig teljesen máshogy működik. A napkollektor egy olyan zárt rendszer, ami a nap sugaraival vizet vagy levegőt melegít fel. A fényelnyelő réteg matt fekete színű rézlemez, amit abszorbernek nevez a szakirodalom. Az abszorber réteg az elnyelt fény hatására melegszik fel, majd a keletkezett hőt egy csőháló rendszerbe vezeti, amiben víz, vagy levegő van. Az így kapott hőt egy keringető szivattyú segítségével vezetik a felhasználási helyére. A hatásfokot növeli, hogy a csőhálózatban vákuum van-e, illetve, az is, hogy a csőháló két végén van-e hőszigetelő réteg.


A napkollektorok akkor fejtik ki legjobban a hatásukat, ha a felhasználásuknak megfelelő szerkezetűt választunk. Szerkezet szerint általában három kategóriát tudunk megkülönböztetni, a síkfelületű, a vákuumcsöves, és a tartályos változatot, de árulnak már keverék napkollektorokat is. Fűtés rásegítésre leginkább a síkfelületű napkollektort szokták a házak tetejére erősíteni, mely fagyálló folyadék közbe iktatásával télen is jó hatásfokkal dolgozik. Meleg víz felhasználás szempontjából a vákuumcsöves, vagy hő tartályos modelleket szokták választani. Ezek hátránya viszont, hogy télen, és amikor kevés a napsütéses órák száma, akkor nem termel megfelelő hőmérsékletű vizet. Tehát ezek mellé érdemes más vízmelegítő berendezés is.


Az Európai Unió korszerűsítési projektje keretében lehetőség van napkollektor beüzemelésére pályázati pénzt felvenni. Ebben az esetben a használni kívánt napkollektornak Solar-Keymark címkével kell rendelkeznie, tehát meg kell felelnie a német elvárásoknak. Németországban úgy határozták meg a címet, hogy azokra a kollektorokra adható, amik fűtés rásegítés nélkül képesek 525 kWh per négyzetméter hőenergia létre hozására éves rendeltetésszerű használat mellett. Érdemes megjegyezni összehasonlítás képen, hogy Németországban a napsütéses órák száma 1600-1800 óra, ezzel szemben Magyarországon 1750 és 2200 órát süt a nap. Tehát mi lényegesen jobb hatásfokot tudunk elérni, habár az is fontos lehet, hogy Németországban már 8,5 millió ember használ napkollektort fűtésre vagy meleg víz előállításra.


Jogosan merülhet föl tehát a kérdés, hogy miért nem tudjuk jobban hasznosítani a nap energiáját? Erre a kérdésre azt a választ tudjuk csak adni, hogy ma már nem feltétlenül szükséges önerő, egy-egy napkollektor megvásárlásához, amivel sokat tehetünk azért, hogy gáz és áram számlánk csökkenjen. És így a környezet sem roncsoljuk a gáz és más anyagok égési melléktermékeivel, és sokat is sportolhatunk éves fűtési illetve meleg víz számlákon


Összefoglalva ma már számtalan lehetőségünk van arra, hogy környezetkímélő módon éljünk, de ugyanakkor pénzt is takarítsunk meg. Már lehetőségünk van a napkollektorok mellett más kórszerű fűtési módot is választani, tehát lehetőségeink szerint inkább ilyen módokat válaszunk.

Szólj hozzá!

2014.11.27. 11:15 Pro Method

A pellet előnyei és hátrányai

Egyre többet hallunk arról, hogy energiaforrásaink kimerülőben vannak, és ezért át kellene állni a környezetkímélőbb megoldásokra a fűtésnél, áramtermelésnél. A környezetkímélő fejlesztésekre már több állami támogatást is igénybe vehetünk.


A tüzeléshez a fán kívül már találhatunk más gazdaságosabb alapanyagot, mégpedig a pelletet. Ezt a fafelhasználás melléktermékeiből - fűrészporból és faforgácsból - préseléssel, tömörítéssel állítják elő. A tüzeléshez ezáltal nem kell több fát kivágni, mert a már kitermelt és felhasznált fa melléktermékeit, sallangjait hasznosítják újra. A pellet előállításához nem használnak mesterséges ragasztóanyagot sem, ezért az eltüzelésük során keletkező füst nem károsítja a környezetet. Általában mindösszesen 5-6 cm nagyságú hengerek ezek, így kis helyet foglalnak el, szállításuk is költséghatékonyan megoldható.


Hátrányként talán csak annyit lehetne felróni, hogy elégetése csak pellet típusú kazánokban lehetséges, mivel a fa- és más tüzelésű kazánokban nem megfelelő minőségben ég el. A pellet kazánok olyan speciális fűtési eszközök, amelyekhez egy tároló rekeszt is erősítettek az éghető anyagnak. Ezek a tárolók a fűtési időszakban önállóan adagolják a pelletet a kazánokba. Ez annyiban jó, hogy a tárolókba egyszerre nagyobb mennyiségű pelletet tudunk elhelyezni, ezáltal időt spórolunk meg magunknak. A fatüzelésű eszközökre több gondot kell fordítani, hiszen rendszeresen hamuzni kell, illetve a hasábokat is megfelelő méretűre kell vágni. Ezzel szemben a pelletet egyszerre nagyobb mennyiségben tudjuk megvásárolni, és nincs vele különösebb gondunk. A legkisebb megvehető méret is 15 kg-os, a legnagyobb pedig közel 1000 kg-os zsák.

 

pellet.jpg


A 15 kg pellet megközelítően 4 hétre elegendő, így a fűtésszezonban 45-60 kilogrammra is szükségünk lehet. Ha pellet égetésűre szeretnénk cserélni a kazánunkat, egyszerre soknak találhatjuk a ráfordítandó összeget, pedig időt és energiát is megtakaríthatunk vele. A fűtőeszköz teljesen automata, a beállításainknak megfelelően önállóan működik. Amennyiben kevés időt tudunk egyszerre otthon lenni a sok munka vagy utazás miatt, kazánunk akkor is tartja a lakás hőfokát, így nem kell attól sem tartanunk, hogy vízcsöveink esetleg elfagynak. Arra kell csak odafigyelnünk, hogy egy hónapban egyszer kihamuzzuk. Az égési mellékterméket viszont tovább hasznosíthatjuk földünk trágyázására, mivel pontosan annyi szén-dioxid és nitrogén van benne, mint amennyi egyébként is keletkezne a természetes bomlás során. A pellet kb. 10% vizet tartalmaz, ezért elégésekor nagyon kevés hamu keletkezik, szemben a fával, amelynek víztartalma még kiszárított állapotban is 40%. Egy családi ház fűtésére megfelelő kazán kb. egy köbméteres tartállyal rendelkezik, ennek a mennyiségnek az égési mellékterméke 0,5-1 kg. A kazán tisztítása is csak közel 5 percet vesz igénybe.


Felmerülhet bennünk a kérdés ezek után, hogy ha nem kell odafigyelni a kazánra, akkor vajon biztonságos-e? A kifejlesztők szerint mindenképpen az, hiszen a tartály egyrészt egyszerre meghatározott mennyiségű pelletet adagol a kazánnak, másrészt nem kell lángvisszacsapódástól sem tartanunk. Ha az adagoló túlságosan felhevül, akkor az automatika vizet kezd el az adagolóra fecskendezni, ezzel folyamatosan hűtve azt. Az automatikus begyulladás mellett ugyanez a rendszer ki is kapcsolja a fűtést, ha a kinti hőmérséklet tartósan 15 fok körül van.
A kazán önműködő elindulásához 5 fok körüli hőmérséklet szükséges, ilyenkor a legjobb ugyanis a pellet elégése. Lehetőségünk van továbbá nagyobb mennyiségű hő elraktározására is egy pufferes tárolóba. Ez a felesleges hőt összegyűjti, és szükség esetén a fűtési csövekbe juttatja. Ezzel is csökkenthetjük a pellet elégési idejét, így ugyanaz a mennyiség tovább tart.


A pelletes kazánokra csak egyszer kell költeni, ezért mindenkinek csak ajánlani tudjuk, akinek fontos a környezete védelme. Már többféle támogatás igényelhető ennek a kazántípusnak a megvásárlására és beszerelésére, így nem csupán csökkenteni tudjuk fűtésszámlánkat, hanem még kedvezményesen is tehetjük azt.  

Szólj hozzá!

2014.10.31. 13:22 Pro Method

A műanyag nyílászárók előnyei és hátrányai

Mielőtt lakást, házat veszünk vagy esetleg építünk, vannak olyan igények, amiket mérlegelni kell még mielőtt belevágnánk a dolgokba. A legtöbb esetben álmainknak csak pénztárcánk szab határt, de pár egyszerű trükkel még akár spórolhatunk is. Most a nyílászárókról tudhatunk meg többet.


A legszembetűnőbb egy lakás vagy ház megtekintésekor a nyílászáró és annak állapota. Amennyiben rendszeresen karban tartották, lakkozták, tisztították, akkor a fa kerettel nem lehet baj. Ellenben, ha megvetemedett a fa vagy korhadt, elöregedett akkor ki kell cserélni. Ilyenkor el kell gondolkodni, hogy ragaszkodunk-e a fához vagy esetleg szóba jöhet-e a műanyag nyílászáró.


A műanyag nyílászárók megvásárlása és beszerelése jelenleg olcsóbb, mint fa társaiénak. Ezzel akár 20-40%-ot is spórolhatunk. Kiváló hőszigetelő képességével jelentősen csökkenthetjük fűtési kiadásainkat, habár ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelően illeszkedjen a falba, ne legyen hézagos, mert a legapróbb hasadékon is elillanhat a meleg. Ehhez persze nem árt a falak hőszigetelése sem. A cél mindig az e tekintetben, hogy a hőszigetelés nyáron tényleg hűtsön, télen pedig fűtsön.  

muanyag_ablak.jpg


Nagyon fontos szempont még a műanyag ablakoknál, hogy milyen a vasalatuk, hiszen ettől függ az is, hogy mennyire jól záródik az ablak vagy épp az ajtó. A nem megfelelő vasalattal akár értéktárgyainkat is félthetjük, de szerencsére ma már gyártanak lopásálló vasalatokat is.


Legalább ennyire fontos szempont az ablak kerete, vagyis profilja, ettől függ ugyanis a hőszigetelés. A légkamrák száma is mérvadó, hiszen minél több van belőlük annál jobban biztosított a hőszigetelés, valamint a légáramlás. Az ablak kerete általában akkor jó, minél szélesebb és vastagabb.


A műanyag nyílászárók előnyei közé sorolható még, hogy hangszigetelő képességgel is rendelkeznek. Forgalmasabb út mellett tehát kifejezetten jó választásnak bizonyulhatnak, hiszen nem fognak az ablaküvegek rezonálni. A korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően attól sem kell tartanunk, hogy a műanyag esetleg az idők folyamán veszít a színéből. Eddig ezt hátrányként emlegették a műanyagokkal kapcsolatban, de napjainkra ez már nem áll fenn.


Mindezeken túl könnyű tisztán tartani a műanyag nyílászárókat, továbbá karban tartásuk sem okozhat különösebb problémát. Az ablaküveget és a keretet is elég mosószeres vízzel áttörölni, valamint télen és nyáron az elemek állapotát leellenőrizni. A fa hatású borítást néha érdemes újralakkozni.


Hátránya csupán azoknál lehet, akik inkább a fához vannak szokva, ezért a fehér műanyag kicsit furcsán hat a szemüknek, nem gondolják elég esztétikusnak. Ezt szerencsére egy egyszerű, fa hatású borítással meg lehet oldani, és senki nem mondja majd meg, hogy ablakunk kerete nem fából készült. Amennyiben nem szellőztetünk megfelelően, megjelenhetnek penész foltok is a hideg és a meleg felületek találkozásánál, a lakáson belül. Az ablak felülete is párosodhat a melegben, ezért mindenképpen javasolt télen is 2-5 perc szellőztetés, amivel ezek a problémák könnyedén megelőzhetők.


Fontos mérlegelni még, hogy a megvásárolt műanyag ablakot és ajtót a gyártó cég beszereli-e a helyére. Ha igen, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a pénzünkért a megfelelő minőséget kapjuk, és a kiválasztott műanyag nyílászáró számtalan évig házunk vagy lakásunk megfelelő kiegészítője lesz. A legtöbb cég már az apró hibákért (az ablaküveg megkarcolódása, elem vagy annak borításának leesése, egyéb károk) is minimum egy éves garanciát vállal.   


A műanyag nyílászáróknak tehát javarészt csak előnyeik vannak, és rendeltetésszerű használat mellett hosszútávon megtérülő befektetések lehetnek. Hozzájárulnak ugyanis a jó hő- és hangszigeteléshez, továbbá modern megjelenést kölcsönöznek otthonunknak.

Szólj hozzá!

2014.10.18. 12:42 Pro Method

A nappali dekorálása

Lakásunk helyiségeinek berendezése nem könnyű feladat, hiszen nagyon sok szempontot figyelembe kell vennünk. Nem szabad, hogy túl zsúfolt legyen a végeredmény, a konnektorok használatához helyet kell hagynunk, és nyilvánvalóan a villanykapcsolót sem takarhatjuk el egy magas szekrénnyel. Ezek persze csak a legalapvetőbb dolgok, melyekre oda kell figyelnünk, de a bútorok elhelyezésének logikázása során azért sokan várjuk azokat a perceket, amikor már csak a díszeket kell elhelyeznünk. A díszek attól függetlenül, hogy kisebbek, mint például egy könyves szekrény, azért ugyancsak tudnak némi fejtörést okozni.


A dekorálás alapelvei közé tehetjük a mértéktartást. A túl sok szobor, virág és kép ugyanis borzalmas hatást kelthet. Helyette ügyeljünk inkább a harmóniára. Alapanyagokban, színekben és stílusban érdemes egymáshoz igazítani a kiegészítőket. Néhány kivételes esetben jól mutathat egy kis zűrzavar, de a mögött is briliáns tudatosság áll az esetek többségében.


Szobrok tekintetében választhatunk több kisebbet, de a nagyobb méretűeknél szintén nem szabad túlzásokba esnünk. Az ideális megoldás – amennyiben kedveljük a szobrokat -, ha beszerzünk egy nagyobbat és több kicsit. A helyiség méretétől is függ természetesen, hogy miből mennyit érdemes elhelyeznünk, azonban általában bőven elég egy nagyobb szobor például valamelyik szabad sarokba.


A dekorálás alá vehetünk egyéb kiegészítőket is, mint a darabszőnyegeket, függönyöket, terítőket, egyszóval a lakástextíliákat. Ezeket színben mindenképpen érdemes egymáshoz igazítani. A szőnyeg jó, ha egy picit erősebb, tömörebb, a függöny és a terítő pedig lengébb.


Ha módunkban áll, akkor a falakkal is „játszhatunk”. Amennyiben van olyan felület, amelyet nem takarnak el nagyméretű bútorok, akkor azt mindenképpen érdemes kihasználni. Erre több opció is rendelkezésünkre áll. Tehetünk oda például ízléses falmatricát, vagy akár egy csík tapétát, amely színben illik a falfestékhez. Poszter tapétával is kihasználhatjuk a rendelkezésünkre álló falfelületet, de csak akkor, ha van számára hely az érvényesüléshez. Túl pici helyiségekben ugyanis nem igazán mutatnak jól a poszter tapéták.

 

nappali_diszites.jpg


Virágoknak, növényeknek mindenképpen hagyjunk helyet a szobában. Élő díszek ők, és valóban élettel, energiával tudják feltölteni a nappalit. Esetükben sem szabad azért elfelejtkeznünk a mértékletességről, ugyanis könnyen dzsungel-hatást varázsolhatunk a szobába. Egy virág a komódra, egy a kisasztalra és egy például a falra egy gyönyörű kaspóba elégnek bizonyulhat. Persze, ha nagyon szeretjük a növényeket, akkor elhelyezhetünk többet is, amennyiben van hozzá helyünk.


Kövessük tehát a mértékletesség elvét a dekorálás tekintetében és igyekezzünk harmóniát, ne pedig zűrzavart teremteni velük. Hagyjuk meg a szoba természetes szellősségét, ne tegyük zsúfolttá mindenféle aprósággal.

Szólj hozzá!

2014.09.27. 15:53 Pro Method

Milyen a jó tűzifa?

Címkék: fa kémény fűtés

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kandallók újból reneszánszukat élik, és egyre többen vannak, akik becsempészik otthonukba a kandallóban lobogó tűz varázslatos látványát. Fura módon a legtöbben nem a gázzal működő látványkandallók, vagy a hagyományos kandallókat imitáló villanykandallók mellett teszik le voksukat. Persze a látvány is fontos, de egyre többen vannak, akik valóban fával is szeretnének fűteni. Ha pedig már fával fűtünk, akkor nem árt, ha tisztában vagyunk a jó minőségű tűzifa néhány fontos paraméterével.


Az nyilván senkinek nem újdonság, hogy a jó minőségű tűzifa nedvességtartalma alacsony. De vajon mennyire kell alacsonynak lennie? Egyes fafajták kivágásuk után akár több mint 50%-os nedvességtartalommal is rendelkezhetnek. Ezt az arányt kell 20% környékére, vagy az alá levinni általában természetes szárítás során, ugyanis a géppel történő kiszárítás túlzottan drágává tenné a tűzifát.

 

tuzifa.jpg


A megfelelő minőségű tűzifa legfontosabb ismérve tehát az alacsony nedvességtartalom. Ennek eléréséhez két dolog kell. Az egyik az Idő, mely általában a kivágástól számított két év, ugyanis ennyi idő alatt veszítheti el a fa a szükséges mennyiségű nedvességet. A másik pedig a megfelelő tárolás. Fontos, hogy kivágott tűzifát közvetlenül ne érhesse nedvesség, tehát legalább tetővel legyen ellátva az a terület, ahol a fa szárítása folyik, illetve az is lényeges, hogy a levegő megfelelően érje a fát, mivel így az nem tud majd bepenészedni. Pont ezen tényezők miatt egyre népszerűbbek az úgynevezett kalodás tűzifák, hiszen a kaloda pontosan ilyen tárolási feltételeket biztosít és az egységes méretek miatt sokkal könnyebb a szükséges mennyiség meghatározása, az adott ár kiszámítása.


De miért fontos, hogy a fa kellően száraz legyen?


Túlzottan magas nedvességtartalommal bíró tűzifa használata esetén jelentősen roncsolhatjuk mind tüzelőberendezésünket, mind kéményünket. A nedvesség ugyanis páraként távozik majd a tüzelőből és a párolgó folyadékokról tudjuk, hogy hőt vonnak el környezetüktől, vagyis a tűztérben keletkező füst hőmérséklete sokkal alacsonyabb lesz. Az alacsonyabb hőmérsékletű lassabban mozog, tovább marad a kéményben, így sokkal több korom képes lerakódni mind a berendezésben, mind a kéményben. Emellett persze kondenzvízből is sokkal több keletkezik majd, mely erősen savas hatása miatt tovább roncsolja majd kéményünket.


A hatékony fűtés kulcsa tehát egyértelműen a megfelelő tűzifában keresendő, mely esetén igazából mindegy, hogy akácról, bükkről, vagy éppen tölgyről van szó. A hangsúly mindig a tűzifa nedvességtartalmán van, mely nem lehet magasabb, mint 20%.

15 komment

2014.09.17. 14:38 Pro Method

Fa bútorok varázsa a nappaliban

A család központi helyisége, ahol a vendégeket is fogadjuk többnyire, mindig nagyobb figyelmet igényelt megjelenését tekintve, mint otthonunk más területei.


A nappali berendezése sosem könnyű feladat, hiszen rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk annak során. A rendelkezésünkre álló hely adott, így ahhoz mérten kell kitalálnunk, hogy hova, milyen bútorokat tegyünk. A paraméterek, bútortípusok kiválasztásán túl pedig ott van az alapanyag kérdése, mely stílusban és hangulatban ugyancsak meghatározó választ ad. Kitűnő választásnak bizonyulhat, ha fa bútorokkal rendezzük be ezt a szobát, melyben a legtöbb ember megfordul. A fa több évezrede szoros kapcsolatban áll az emberiséggel, hiszen tárgyként, építőanyagként, bútoralapanyagként való felhasználása már nagyon régóta zajlik.

 

fa_butor.jpg


Egy fából készült bútordarab tehát alapvetően sokkal kellemesebb, melegebb, természetesebb hangulatot áraszt magából, mint műanyagból vagy rideg kovácsoltvasból alkotott társai. Ez pedig egy nappali esetében rendkívül fontos, hiszen pont ilyen jellegű légkört kellene teremtenünk. Persze nem csupán a fabútorok lehetnek magával ragadóak, de az egyszer biztos, hogy körülírhatatlan, utánozhatatlan varázzsal bírnak. A nappaliba éppen ezért kiválóan illenek, hiszen ott rendkívül fontossá válik az esztétikus megjelenésen túl a hangulat is.


A választék igen széles, maga a fa is változatos. Sötétebb, világosabb árnyalatú fafajták egyaránt megtalálhatóak, így könnyedén rálelhetünk ízlésünknek megfelelő darabokra. A világosabb tónusú fabútorok mindenképpen vidámabb, frissebb hangulatot adnak a nappalinak, míg sötétebb társai komolyságot, eleganciát tükröznek. Könyvespolcokat, falra szerelhető polcokat, tv-s vagy éppen vitrines szekrényeket egyaránt készítenek fából. Ennek köszönhetően egy fafajtából megalkotott bútorokat szerezhetünk be, melyek által valódi harmóniát tudunk teremteni otthonunk egyik legfontosabb helyiségébe.


A fabútorok továbbá stílusuk szerint is sokrétűek, hiszen egészen más egy lakozott, díszesen faragott darab, mint egy matt, natúrabb példány. Természetesen nem feltétlenül kell ragaszkodnunk a kizárólag fából készült bútordarabokhoz, ha azokat túlzottan unalmasnak tartjuk, hiszen tökéletes ötvözet alakulhat ki például kovácsoltvassal ötvözve.


A fa bútorok természetes, ősi erejükből fakadóan tehát utánozhatatlan hangulatot árasztanak magukból, melyet kár lenne kihagyni egy olyan helyiségben, mint a nappali.

Szólj hozzá!

2014.07.10. 17:32 Pro Method

A szén-monoxid mérgezés veszélyei

Címkék: kémény fűtés kandalló alternatív fűtési technika

Bár a fűtési szezonnak már vége, a szén-monoxid mérgezés kérdése mégis egy olyan téma, mellyel a nyár közepén  sem árt foglalkozni. Egyrészt, mert ez az időszak a felújítások és építkezések időszaka és ilyenkor kellene sort ejteni arra is, hogy felújíttassuk otthonunk füstelvezető rendszerét. A hazai kémények ugyanis sajnálatos módon igen siralmas állapotban vannak. Magyarországon nagyjából 4 és fél millió kémény található, melyek közül a 100.000 egyenesen életveszélyes állapotúnak nevezhető. Ezen felül másik 500.000 szintén sürgős felújításra szorulna siralmas állapota miatt.

A kémény felújítása azonban önmagában még nem feltétlenül elegendő, hiszen nem csak a rossz állapotú füstelvezető rendszerben alakulhat ki ennek a veszélyes füstgáznak a visszaáramlása. Kezdjük azzal, hogy szén-monoxid minden típusú tüzelőberendezés használata közben keletkezik. Ha a tűztérben nem jut elegendő égési levegő, akkor az oxigénhiányos környezet miatt nem szén-dioxid, hanem szén-monoxid keletkezik majd nagyobb mennyiségben a berendezés üzemelése közbe. Persze jó esetben ennek elvezetésével a kéménynek meg kell birkóznia, de mondjuk a kint a hőmérséklet hirtelen változása, vagy a szél feltámadása könnyen megváltoztathatja a kéménye légáramlási mutatóit, vagyis a füstgázok elkezdhetnek visszaáramlani a lakótérbe. Ilyenkor alapvető fontosságú, hogy a szén-monoxid mérgezés tüneteit a lehető legkorábban felismerjük.

szenmonoxid.jpg

A szén-monoxidból ugyanis már az alacsony koncentráció is nagyon veszélyes lehet. Ennek oka, hogy a vérben található hemoglobin molekulákkal a szén-monoxid molekulák több százszor erősebb kötést képesek létrehozni, mint az oxigén atomok. Ha tehát oxigént és szén-monoxidot is belélegzünk, akkor a vérünkben a hemoglobin az utóbbihoz fog hozzákapcsolódni és azt fogja elszállítani agyunkba és egyéb szerveinkhez. A szén-monoxid mérgezés áldozata tehát úgy fog megfulladni, hogy folyamatosan oxigén is jut tüdejébe.

Ha tehát a kéményen keresztül ezen veszélyes gáz elkezdene visszaáramlani a lakás levegőjébe, akkor életeket menthet, ha időben felismerjük a mérgezés tüneteit. Az első ilyen tünetek a szédülés és a hányinger, majd jelentkezik a szapora légzés és az izmok megfeszülése is. Ez után általában már az eszméletvesztés következik. Ha tehát egy lakáson belül többen is az előbb felsorolt tüneteket produkálják, akkor azonnal hagyjuk el az ingatlant. Nem próbálkozzunk a szellőztetéssel, hanem azonnal hívjuk a katasztrófavédelmet, majd megszüntetik a gáz forrását és átszellőztetik a lakást. Azzal végképp nem próbálkozzunk, hogy vizes rongyot arcunk elé tartva visszamegyünk az épületbe, hogy esetleg kihozzuk értékeinket. Az arc elé tartott vizes rongy ugyanis csak a füst ellen használni, a szén-monoxid ellen semmit nem ér.

Persze a legjobb, ha megpróbáljuk elkerülni az ilyen helyzeteket, így nem árthat, ha kéményünk állapotát rendszeresen felméretjük egy szakemberre, ha pedig szükséges akkor fel is újíttatjuk azt. A másik megoldás, hogy beszerzünk egy megbízható szén-monoxid mérő műszert, mely jelez számunkra, ha túlzottan megemelkedne ezen veszélyes gáz aránya a lakás levegőjében.

Forrás: www.szeged-kandallo.hu

Szólj hozzá!

2014.06.21. 10:58 Pro Method

Mitől lehet igazán praktikus egy gardrób?

Ugyan nem figyelmen kívül hagyható a gardrób egy szoba berendezésének megjelenését tekintve, azonban inkább funkcióján van a hangsúly. Az évek során felgyülemlett rengeteg ruha és cipő „otthona”, melyek élettartamánál igazán fontos, hogy milyen körülmények között tároljuk őket.

Egy gardróbnak mindenféleképpen tágasnak, nagy méretűnek kell lennie, hogy ruhadarabjaink kényelmesen elférjenek benne. Ez nem csupán a mi könnyű eligazodásunkat segíti, hanem ruháink megfelelő tárolását, melynek következtében nem nyúlnak ki, nem koszolódnak és nem gyűrődnek össze. Persze, ha nem csupán a mi gardróbunk, hanem osztozunk is rajta valakivel, netán az egész családé, akkor célszerű egy egész falfelület hosszúságát, magasságát is igénybe venni, ha erre van lehetőségünk. A helyiség megjelenését figyelembe véve is az mutat jól, ha a szobának legalább a  belmagasságának a méretével megegyezik. Ha már rászánjuk a pénzt egy ilyen nagy bútorzat megvásárlására, akkor mindenféleképp olyat válasszunk, amely ruházati cikkeink teljes körű tárolására alkalmas. Legyen tehát külön rekesz a cipőknek, felsőknek, nadrágoknak, és feltétlenül legyen elég akasztós hely mind az átmeneti, mind a téli kabátoknak, az ingeknek, zakóknak, szoknyáknak. Mindenféleképpen akkor éri meg gardrób mellett dönteni, ha tényleg elegendő helyet tudunk szánni neki otthonunkban.

gardrob_szekreny.jpg

Belsejét tekintve, ahogy már korábban is említettük, az a legjobb, ha minél több rekesszel, fiókkal, tehát elkülönített résszel rendelkezik gardróbunk, mivel ezáltal a mi tájékozódásunkat is megkönnyítjük. Nem ömlesztve lesznek a különféle típusú ruhadarabok, hanem egy általunk kitalált logika szerint, így nem kell feleslegesen elpazarolni időt kedvenc felsőink, nadrágjaink összevadászására. Még praktikusabbá tehetjük gardróbunkat megfelelő világítással és egy tükör elhelyezésével. Ezek segítségével az öltözködést is egyszerűbbé tesszük, hiszen kellő fény esetén azonnal megállapíthatjuk, hogy a kiválasztott ruháink színei passzolnak-e egymáshoz például. Ha cipőket is tárolunk gardróbunkban, akkor érdemes különféle cipőápoló készítményeknek is némi helyet biztosítani, hiszen bármikor szükség lehet rájuk, és többnyire ezekből is több van egy otthonban a lábbelik alapanyagának sokszínűsége révén. Kiegészítőink tárolására szintén gondolnunk kell a gardrób kialakításakor. Általában ékszereink, egyéb ruházati kiegészítőinkről megfelejtkezünk, pedig közülük némelyik akár speciális tárolási módot is igényel (például egy gyöngysor), ezért nekik is érdemes egy kis területet elszeparálni. Fontossá válhat még a gardrób jól szellőzöttsége is, mely az oldalára vágott, szépen kialakított szellőző nyílásokkal egyszerűen megoldható.

Összességében tehát egy gardrób praktikusságát úgy tudjuk fokozni, ha minél tágasabbat terveztetünk, és különféle „részlegek” szerint alakítjuk ki, figyelembe véve saját, speciális igényeinket

Szólj hozzá!

2014.06.04. 14:57 Pro Method

Szokatlan fürdőszobai dekorációk

A tengeri kagylók, szőrös szőnyegek és egy cserép virág még egyetlen fürdőszobát sem varázsolt hangulatossá. A következőekben olyan tippeket olvashattok, amelyeket a legújabb lakberendezési trendek szerint gyűjtöttünk össze.

Növények és fa

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy hideg csempe és neonfény uralja a fürdőszobát. Bár korábban elképzelni sem lehetett más megoldást, azonban a mai új bútorgyártási megoldásoknak és anyagoknak köszönhetően érvényesülhet a természetesség is. A vízlepergető réteggel bevont fa bútorok például tökéletesen bírják a párát és a kifröccsenő vizet. Néhány jól megválasztott szobanövény kiválóan egészíti ki a hangulatot.

 

furdoszoba_dekor.png

 

Tágítsd a teret üveggel, tükörrel és csempével!

Kicsi a fürdőszoba? Akkor játssz egy kicsit a térrel! Az üvegfelületek tökéletesen tudják tagolni a teret anélkül, hogy zsúfoltság érzetét keltenék. Éppen ezért inkább válassz üveg zuhanykabin ajtót a függöny helyett. Ráadásul még praktikusabb is, hiszen nem csorog ki alatta a víz. Helyezz a falra egy óriási tükröt, mellyel lényegében meg is kétszerezheted a teret. Az ajtótól távolabb eső falat pedig burkold sötétebb színű csempével, mely hosszúkásabbnak mutatja a helyiséget.

Rusztikus és modern

Ezen két – egymástól teljesen eltérő – stílus elemeit keverve igazán egyedi és hangulatos fürdőszobát lehet létrehozni. Már egy régi szék és egy kandalló-szerű vékony polc felszerelésével is sokat tehetsz az otthonos atmoszféráért, azonban a modern vonalat meleg fényt árasztó lámpatestek különleges kontrasztot adnak.

Natúr minimalizmus

A minimalista stílus kedvelői leginkább a funkciót helyezik előtérbe. Minél jobban tudják hasznosítani az adott tárgyat, annál szimpatikusabb és jobban tetszik nekik. Válassz egy cicoma nélküli, egyszerű kádat, amit kiegészíthetsz fa szappantartóval, luffával és szintén fából készült lámpatesttel. Ha tovább szeretnéd fokozni a harmóniát, visszafogott, natúr színeket válassz.

Dupla mosdókagyló

Biztosan sokaknak ismerős, amikor reggelente veszekedés, sorban állás van a mosdónál. Manapság egyre több pár dönt úgy, hogy még egy kis alapterületű fürdőszobába is két mosdókagylót tesznek, hiszen így nyújtható a napi alvásidő és csökkenthető a stressz is.

Szólj hozzá!

2014.05.02. 13:20 Pro Method

A légfűtéses és a vízteres kandallók előnyei, hátrányai

inden kandalló típusnak vannak előnyei és hátrányai, de sokszor csak az egyik szempontot hangsúlyozzák, annak függvényében, hogy milyen hatékonysággal szándékoznak eladni az adott típust. Mostani cikkünk a légfűtéses és a vízteres kandallók pozitív és negatív tulajdonságairól fognak szólni.

Légfűtéses kandallók

Ezen kandalló típusról sokaknak az jut eszébe, hogy csupán egyetlen helyiséget képes felfűteni, mert a hőt csak a sugárzási zónában tudják leadni. Persze azt mindenki tudja, hogy ha egy kisebb alapterületű épületről vagy egy szobáról van szó, - amit fel kell fűteni – nem érdemes vízteres kandallót vásárolni. Ezt figyelmen kívül hagyva, a légfűtéses kandallóról el kell mondani, hogy alkalmas elsődleges fűtési rendszerként működni egy nagy alapterületű épület esetén. Ehhez csupán légcsatornát kell kiépíteni, melyek a kandalló által felmelegített hőt hatékonyan szállítják az ingatlan egyéb helyiségeibe. (A nagyobb hatékonyság érdekében konvekciós burkolatot is kell építeni a kandalló köré.) A légcsatornáknak két fajtája létezik, a gravitációs és a ventilációs. A gravitációs légcsatorna a fizika egyszerű törvényét használja ki. A levegő felfelé száll. Ezen szabály miatt azonban a levegőt csupán 5-6 méteres távolságba képesek továbbítani. A ventilációs légcsatorna nevéből sejthető, hogy milyen elven működik. Ezen típusnál beépített ventilátorokra van szükség, hogy a levegőt eljuttathassuk más helyiségekbe. Logikusan ezen rendszerek nem képesek hang nélkül működni és nem csak a meleg levegő, de a hangok és a szagok is áramlanak bennük.

kandallo_valasztas.png
Vízteres kandallók

Légfűtéses kandallóknál előny volt, hogy légcsatornák kiépítésével is könnyen kivitelezhető. Ebből következik, hogy mi a vízteres kandallók legnagyobb hátránya. Amennyiben egy újonnan épülő ingatlanról van szó, nagyon sok munkával jár  a hőleadó oldal elemeinek, valamint hálózatának kiépítése. Ez a radiátorokat, padlófűtést, csöveket és egyéb elemeket jelent. Ha radiátoros kivitelezésben gondolkozunk, akkor a fűtőtestek is plusz helyet foglalnak.

Természetesen, ha nem új építésű házról van szó, hanem csupán a régi kazánt szeretnénk felújítani – azaz a vízteres hálózat már ki van építve – egyértelmű, hogy jobban járunk. Ilyenkor egy kandallón kívül semmi mást nem kell beépíteni. A légcsatornákkal ellentétben a rossz szagok és a zavaró hangok sem fognak olyan könnyen terjedni a lakásban.

A vízteres kandallók alapvetően úgy működnek, hogy a tűztér mellett helyet kap egy hőcserélő rendszer is, amiben kering a víz. A kandalló a hőjét ennek a víznek adja át, majd ez eljut a hőleadó elemekhez is. Minél hatékonyabban veszi körül a hőcserélő a kandallót, annál nagyobb részt képes átadni a keringő víznek. Sajnos egy vízteres kandalló, az általa termelt hőt nem tudja teljesen átadni a rendszerben keringő víznek.

Előnyként említhetjük meg vízteres kandallóknál, hogy a helyiségeket könnyen le lehet választani a rendszerről. Ha nem kívánjuk fűteni a helyiséget, egyszerűen csak el kell zárni a radiátort a szobában. Legnagyobb előnyeként pedig azt említhetjük, hogy képes hálózati meleg vizet is előállítani.

Szólj hozzá!

2014.04.11. 12:23 Pro Method

Ilyen hatással van a lakásod hangulatára a padló anyaga

Címkék: fa szőnyeg lakberendezés bambusz egyediség

A lakásunk minden apró szeglete befolyásolja a testi és lelki folyamatainkat. Nem mindegy tehát, hogy milyen anyagból készült a burkolat, mely melyen nap, mint nap járunk.

Talán a padlóburkolat anyaga a legmeghatározóbb a belső helyiségekben létrejövő hangulat szempontjából. Lényegében ez az első olyan elem, amit érzékelünk, ha belépünk valahova. A fa, a kő, a műanyag és a textil is különböző folyamatokat indíthat el bennünk.

A parketta a természet egyszerűségét és a fa nemes, pozitív energiáját árasztják. A fa minden stílushoz igazítható, így akármilyen hangulatban is rendezd be lakásodat. Bár az ápolása, karbantartása kicsit körülményes lehet, mégis a szakszerű kezelés mellett hosszú évtizedeken keresztül megfelelő teherbírással rendelkezik. Érdemes néhány évente csiszolni és újralakkozni, mellyel megújíthatjuk szeretett parkettánkat.

A laminált padló sokáig megtartja a színét és rendkívül nagy teherbírású is. A kemény széklábaknak is ellenáll, valamint a kicsit durvábban játszó csöppségek sem tudnak olyan könnyen kárt tenni benne. Manapság sokan választják, hiszen nagyon mutatós és könnyű karbantartani.

 

padlo_hatasa.png

A linóleum is strapabíró, nem véletlenül választják tornatermek burkolására is. Egyik nagy előnye, hogy ökológiailag nagyon megfelelő, környezetbarát anyagról van szó. Kellemesen meleg, a lábat is hamar át tudja melegíteni. Számos színben és mintázatban kapható, ezért bármely lakberendezési stílushoz könnyen igazítható.

Kőburkolatot elsősorban konyhába fürdőszobába és vécébe szoktak tenni. Tisztítása rendkívül egyszerű, ezek az anyagok általában vízállóak. Választásuknál arra kell figyelni, hogy ne legyen csúszós, hiszen akkor balesetveszélyes lehet.

A természetvédők nagyon rajonganak a parafa burkolatokért. Ez az anyag a ház, lakásban mindenhova lerakható, akár a nedves helyiségekben is. Rendkívül sav- és vízálló, valamint nem rothad el.

Szólj hozzá!