HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2015.11.27. 14:18 Pro Method

Bőrbútorok ápolása

Címkék: bútor lakberendezés

A bőrbútorok igényei az anyag színétől, típusától, a bútor konstrukciójától, funkcióitól és az igénybevételtől is függ. Minél nagyobb az egy darabból bevont felület, az anyagnak annál vastagabbnak kell lennie. A vastagság és a minőség között nincs összefüggés. Ez azt jelenti, hogy a vastag bőr is lehet puha és igényesen kidolgozott, megmunkált. Minél puhább és rugalmasabb az anyag, annál jobb.

A bőrbútorok ápolása nem bonyolult feladat, bár sokan tartanak tőle. Valójában csupán pár alapszabályt kell betartani. A bőrt óvni kell a napsütéstől, a szélsőséges hőmérséklettől, az erős kémhatású vegyszerektől, a túlzott nedvességtől és szárazságtól is. A valódi bőrből készült bútorokhoz az ideális páratartalom 55-65%, a hőmérséklet pedig 12-30°C körül legyen.

3.jpg

A kárpitbőrök igen változatosak, ebből fakad, hogy tisztítási módszerei is mások. Az elterjedt és népszerű marhabőr mellett megtalálható bivalybőrből, krokodilbőrből, pitonbőrből és cápabőrből készült kárpitok is. A bútorra kerül szennyeződések listája is végtelen. Ahány szennyeződés, annyi módszer létezik tisztításukra. Elterjedt tévhit, hogy a méhviasz alkalmas a bőrfelületek tisztítására. Sajnos ennek a felvetésnek pont az ellenkezője igaz, ugyanis ez az anyag még inkább magához vonzza a szennyeződéseket. A por alapú szennyeződéseket porszívó segítségével könnyedén el lehet távolítani, de kíméletesebb megoldásnak számít, ha egy puha pamutronggyal töröljük le bőrbútorunkat. Szintén jó megoldásnak számít a sima vizes, esetleg babák számára készített nedves törlőkendő használata is.

Ügyelni kell arra, hogy a bútorra került szennyeződéseket ne dörzsöljük erősen. A folyadék halmazállapotú szennyeződést fel kell itatni, a foltot pedig speciális bőrtisztítóval kell megpróbálni eltávolítani. Érdemes körkörös mozdulatokkal, a folt külső része felől befelé haladni.

Fontos rendszeresen portalanítani, hiszen a bőr pórusain keresztül szellőzik, a por viszont hamar el tudja tömíteni ezen pórusokat. A megkeményedett, kifakult és igénybe vett bútorok állapotát is lehet valamilyen szinten javítani. Erre a célra alkalmas a bőrbalzsam és a színezett ápolókrémek is, melyek segítenek az elhalványult szín élénkítésében. Fontos, hogy kerülni kell a szilikontartalmú szereket, mert ezek nagy károkat okozhatnak a bőrbútor felületén.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr528118762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

romaniarulez! 2015.11.29. 08:06:26

Van egy fehér textilbőr kanapém. Tudnál valamilyen jó bőrápolót ajánlani, meg az is érdekelne, hogy hol lehet megvenni. Köszi!

inyesmester 2015.11.29. 11:58:48

Miért kell sületlenségeket írni.A méhviaszt senki nem használja tisztításra, csak bőrápolásra.A bőrnek addig kell lélegezni, amíg a tulajdonosán van.Utána a bútorbőrökön kap egy réteget,ami egyáltalán nem engedi át a levegőt.A szilikon miért rontana a bőrön?Amiről hallhattál, hogy jó lehet a szilikonmentes bőrápoló az a kozmetikában van.

jaegtoer 2015.11.29. 14:01:08

Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal.

pl.
"Ügyelni kell arra, hogy a bútorra került szennyeződéseket ne dörzsöljük erősen."
Gondoltad, hogy majd valaki nekiáll smirglivel vagy sárkefével.

Szánalmas.
süti beállítások módosítása