HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2015.06.12. 14:40 Pro Method

Klíma berendezések az otthonokban

Hazánk éghajlata az elmúlt tíz évben sok változáson ment keresztül, a nyári időszakban nem ritka a 37 foknál magasabb hőmérséklet, így az otthonainkban is jóval több a benti hőmérséklet, ezen már klíma berendezések segítségével sokat javíthatunk.


A lakások belső hőmérséklete nagyban függ a saját komfort érzetünktől, de általánosságban elmondható, hogy a nyári időszakban azt érezzük kellemesnek, ha a lakásban tartósan 20-24 fok körül mozog a hőmérséklet. Ennél a hőmérsékletnél nem kell tartanunk a fejfájástól, szédüléstől, rossz közérzettől sem, és az éjszaka folyamán is nyugodtabban tudunk piheni. Erre szükség is van, hiszen a hétköznapjaink aktív munkával telnek így biztosítanunk kell magunknak a nyugodt alvás lehetőségét. A klíma vásárlásnál előtt érdemes pár szempontot mérlegelni. Először is, hogy ténylegesen csak a nyári időszakban szeretnénk a klíma berendezést használni, és csak hűtésre, vagy esetleg a téli hidegben is alkalmazni szeretnénk fűtésre? Mert ha csak a melegebb idő beköszöntével szeretnénk klímánkat üzemeltetni, akkor elegendő egy olcsóbb árkategóriás on-off klímát vásárolnunk. Ezek a típusok, ahogyan a nevük is mutatja, ki és bekapcsolva tudják szabályozni életterünk hőmérsékletét. A beállításoknak megfelelően bekapcsol, hogy lehűtse a helységet, majd ha elérte a kívánt hőmérsékletet kikapcsol. Ennek a típusnak a legnagyobb hátránya, hogy a működéséhez sok energia kell, ami megdobhatja a villanyszámláink összegét nyáron. Természetesen ezek a berendezések nem kerülnek olyan sokba, és ha csak nyáron használjuk őket, akkor nem kell jelentős többlet kiadástól sem tartanunk.


Továbbá szempont lehet még, hogy megfelelő pollenszűrővel legyen ellátva készülékünk. Ez azért fontos, mert a klíma beltéri oldalában sok olyan baktérium és gomba tud megtelepedni, ami a későbbiekben megbetegedéseket okozhatnak. Ez teljesen természetes folyamat, éppen ezért kell elkerülnünk azt, hogy ezek a baktériumok, és gombák a levegőbe jussanak. Így a klíma berendezéseket évente karban kell tartani, a pollenszűrőjét vagy ki kell cserélni, vagy vegyszeres úton kezelni kell, hogy elkerülhessük a betegségeket. Ezek a már említett on-off klímák egy belső és egy külső egységgel rendelkeznek. A beltéri egység szinte teljes mértékben zajtalan, de csak a szoba levegőjét tudja hűteni, friss levegőt nem jutat be az otthonunkba. Ez pedig koncentráció csökkenéshez, fejfájáshoz, de akár ájuláshoz is vezethet. Fontos tehát, hogy a klíma berendezések működése mellett is szellőztessünk.

klimafutes_1.jpg


A technika fejlődése miatt ma már léteznek olyan korszerű klímatizáló berendezések, amiknél fontos szempont volt, hogy több funkciósak legyenek. Ezek négy szempont szerint készülnek, először is hűteni és fűteni egyaránt tudnak, másodszor gondoskodnak otthonunk megfelelő párásításáról, bizonyos időközönként kicserélik otthonunk levegőjét, friss oxigén dús levegővel, és végül a levegőt is megtudják tisztítani a káros anyagoktól. Ezeket a modern eszközöket okos klímának is szokás nevezni. Hiszen multifunkcionálisak, szinte teljesen automatikusan működnek, az előzetes beállításoknak megfelelően. Ezek a klíma berendezések elég drágák, de hosszú távon megérik az árukat, hiszen alacsony energiaosztályúak, vagyis kevés energiát fogyasztanak el, mivel nem kapcsolnak ki és be, hanem minimumon működnek. Akkor is, ha éppen nem hűtenek vagy fűtenek, és jóval kevesebb idő alatt érik el a megfelelő működési fordulatszámot, amihez ugye kevesebb energia is kell. A villanyszámlánkon nem látszik meg az, hogy okos klímánk van, mert esetleg csak pár száz forint a többlet költség.


Akár melyik típus mellett is döntsünk fontos mérlegelnünk azt, hogy mikor és hogyan szeretnénk működtetni klímánkat, és hogy hol lakunk. Mert bár mindkét típus hasonló előnyökkel rendelkezik, hosszú távon egy okos klíma jobb befektetésnek látszik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr297537088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása