HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2015.03.11. 15:30 Pro Method

Miért jobb egy vízteres kandalló?

Ha otthonunk fűtését szeretnénk költség hatékonyan megoldani, vagy esetleg már meglévő fűtés rendszerünket szeretnénk korszerűsíteni, érdemes elgondolkozni a vízteres fűtési rendszerek előnyeiről.


A vízteres fűtési rendszer egy olyan rendszer, ami úgy szolgálja ki otthonunk fűtését, hogy a kandalló vagy kályha vizet melegít fel. Az általában 60-80 fokos vizet keringtetjük a választott fűtési rendszerben, ami így folyamatosan és egyenletesen adja le a hőt. Ezek a fűtési rendszerek általában nyitottak és hagynak helyet az esetleges tágulásra is. Fontos jellemzőjük az is, hogy a felmelegített, de fel nem használt víz mennyiséget el lehet tárolni, hogy azt a későbbiekben fűtésre vagy akár fürdésre is fel lehessen használni.


Több szempontból költséghatékony megoldás lehet a vízteres kandalló, először is a már meglévő fűtési rendszerre is rásegíthet. Továbbá csökkenthetjük vele rezsi kiadásainkat is, hiszen az eltárolt meleg vizet fürdésre is felhasználhatjuk, ezzel víz- és természetesen gázszámlát is takaríthatunk meg. És természetesen a víz felfűtéséhez és hőn tartásához is kevesebb fa vagy egyéb tüzelőanyag szükséges.

vizteres_kandallo.jpg


A vízteres kandallókat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Először is tüzelőanyag felhasználás szerint beszélhetünk fa-, pellett-, illetve széntüzelésű modellekről. Második leggyakoribb csoportosítási forma a rendszerek kialakításához kapcsolódik. Eszerint létezik zárt illetve nyílt rendszerű vízteres kandalló is. Az elterjedtebb a nyílt rendszer, amihez egy tágulási tartályt is kapcsolnak.


Ha szeretnénk egy kis összehasonlítást végezni a hagyományos légfűtéses rendszerekkel, akkor gondoljunk csak arra, hogy így egyszerre egyenletesen több helységet is tudunk fűteni. Valamint a vízteres kandallóknál keringtetett víz mennyiség lassabban hűl ki, ezért hosszabb ideig fűthetünk viszonylag nagy teret. Akár egy komplett 100-120 négyzetméteres családi ház teljes éves fűtését megoldhatjuk egyetlen vízteres kandallóval.


Lényeges előny lehet még a vízteres kandallók mellett a változatos és szép kialakítás is. Így akár a nappalink éke is lehet a kandallónk, hiszen egy fárasztó nap után pihentető látványt nyújthat a parázsló tűz látványa.


A vízteres kandallók bekötése elég költséges, de a befektetett összeg a változatos felhasználással valamint a viszonylag kevés tüzelőanyag ráfordítással hamar vissza a bekötés összegét. Így új ház építésekor is érdemes már előre egy vízteres fűtési rendszer kiépítésén is elgondolkozni, hiszen ezáltal biztosak lehetünk benne, hogy otthonunk fűtése több évig akár évtizedig biztosítva lesz.


Természetesen egy-egy fűtési lehetőség megvásárlása előtt érdemes alaposabban mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat. A vízeres kandallóknak több az előnyük, mint a hátrányuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr807260065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása