HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2015.02.26. 12:49 Pro Method

A Tiffany lámpák története

Mára a Tiffany üvegből készült lámpák és egyéb lakás dekorációs tárgyak igen nagy népszerűségnek örvendenek. Pedig az első Tiffany lámpa készítője, Louis Comfort Tiffany, a híres üvegfestő mester nem gondolta sosem, hogy színes üveg díszei meghódítják az egész világot.


Tiffany 1848-ban született New Yorkban, édesapja ékszerész volt. Iskoláit Pennysilvaniában végezte, de később Európába ment festészetet tanulni, az 1870-es évekig csak díszítő művészeti ágakkal ismerkedett meg. Majd Brooklynban a Heidt üveggyárban helyezkedett el, ahol üvegfestést tanult. Itt fejlesztette ki azt a híres színes üveg technológiát, amit 1880-ban szabadalmaztatott.

tiffany.jpg


A technológia lényege annyi, hogy a még folyékony halmazállapotú üveghez különböző festékeket adnak, így a megszilárdult üveg a hozzá adott festék színében fog ragyogni. Ezután már nem sokat maradt a Heidt gyárban, hanem 1892-ben saját vállalkozást indított, Tiffany Glass and Decorating Company néven. Leginkább festett üveget és egyéb dekorációs tárgyakat gyártottak. A cég folyamatos fejlődését jól mutatja, hogy egy év múlva már saját égető kemencéje volt. Louis Comfort Tiffany közelebb hozta az emberekhez a templomok színes üvegeit, és eladhatóvá tette azokat.


Legnagyobb elismerését az 1900-ban megrendezett Párizsi világkiállításon érte el, itt mutatta be az új kidolgozású színes üvegeit. Az irizáló és opalizáló technológia során egy különleges savat oszlatnak el


Ebben az évben szélesítette a termékkínálatát ékszerekkel, lámpákkal, kisebb asztalokkal és más lakás dekorációs kellékekkel, és átnevezte a cégét Tiffany Studio’s-ra. A méltán híres Tiffany lámpa terve 1895-ből származott, de még öt évnek kellett eltelnie, hogy tökéletesítse a lámpa kialakítását. Különlegessége abban áll, hogy a kisebb, nagyobb üvegdarabokat metszéspontjaihoz sárgarezet illesztenek, majd az illesztési pontokon ónnal vagy cinkkel forrasztják össze.


A XX. századra a lámpa kaszinók, éttermek és hotelek elengedhetetlen dekorációs kiegészítőjévé vált. Kettős funkcióval is bírt ez a különleges lámpa, nappal szemet gyönyörködtető látványt nyújt, éjjel pedig a színes üvegek egyedi belsőséges hangulatot árasztanak. Egy elmélyült beszélgetés kiváló háttere lehetett egy-egy ilyen lámpa, nem egy randevú zajlott mellette.


A második világháborút követő években népszerűsége lecsökkent, hiszen sok esetben az alapvető háztartási eszközöket is nehéz volt beszerezni. A Tiffany lámpák egyediek két hasonló darabot nehéz feladat köztük találni, hiszen a lámpákat a minél pontosabb kivitelezés miatt kézzel csinálták és még ma is kézzel csinálják.


A klasszikus stílust képviselő otthonok elengedhetetlen dísze a Tiffany lámpa, így népszerűsége máig fennmaradt. De már találhatunk Tiffany üveg ékszereket, dohányzóasztalokat, boros poharakat és tányérokat. Az időt állósság a garancia arra, hogy a Tiffany minőségi termékeket gyárt.      

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr577218821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása