Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kandallók újból reneszánszukat élik, és egyre többen vannak, akik becsempészik otthonukba a kandallóban lobogó tűz varázslatos látványát. Fura módon a legtöbben nem a gázzal működő látványkandallók, vagy a hagyományos kandallókat imitáló villanykandallók mellett teszik le voksukat. Persze a látvány is fontos, de egyre többen vannak, akik valóban fával is szeretnének fűteni. Ha pedig már fával fűtünk, akkor nem árt, ha tisztában vagyunk a jó minőségű tűzifa néhány fontos paraméterével.
Az nyilván senkinek nem újdonság, hogy a jó minőségű tűzifa nedvességtartalma alacsony. De vajon mennyire kell alacsonynak lennie? Egyes fafajták kivágásuk után akár több mint 50%-os nedvességtartalommal is rendelkezhetnek. Ezt az arányt kell 20% környékére, vagy az alá levinni általában természetes szárítás során, ugyanis a géppel történő kiszárítás túlzottan drágává tenné a tűzifát.
A megfelelő minőségű tűzifa legfontosabb ismérve tehát az alacsony nedvességtartalom. Ennek eléréséhez két dolog kell. Az egyik az Idő, mely általában a kivágástól számított két év, ugyanis ennyi idő alatt veszítheti el a fa a szükséges mennyiségű nedvességet. A másik pedig a megfelelő tárolás. Fontos, hogy kivágott tűzifát közvetlenül ne érhesse nedvesség, tehát legalább tetővel legyen ellátva az a terület, ahol a fa szárítása folyik, illetve az is lényeges, hogy a levegő megfelelően érje a fát, mivel így az nem tud majd bepenészedni. Pont ezen tényezők miatt egyre népszerűbbek az úgynevezett kalodás tűzifák, hiszen a kaloda pontosan ilyen tárolási feltételeket biztosít és az egységes méretek miatt sokkal könnyebb a szükséges mennyiség meghatározása, az adott ár kiszámítása.
De miért fontos, hogy a fa kellően száraz legyen?
Túlzottan magas nedvességtartalommal bíró tűzifa használata esetén jelentősen roncsolhatjuk mind tüzelőberendezésünket, mind kéményünket. A nedvesség ugyanis páraként távozik majd a tüzelőből és a párolgó folyadékokról tudjuk, hogy hőt vonnak el környezetüktől, vagyis a tűztérben keletkező füst hőmérséklete sokkal alacsonyabb lesz. Az alacsonyabb hőmérsékletű lassabban mozog, tovább marad a kéményben, így sokkal több korom képes lerakódni mind a berendezésben, mind a kéményben. Emellett persze kondenzvízből is sokkal több keletkezik majd, mely erősen savas hatása miatt tovább roncsolja majd kéményünket.
A hatékony fűtés kulcsa tehát egyértelműen a megfelelő tűzifában keresendő, mely esetén igazából mindegy, hogy akácról, bükkről, vagy éppen tölgyről van szó. A hangsúly mindig a tűzifa nedvességtartalmán van, mely nem lehet magasabb, mint 20%.