HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2014.09.27. 15:53 Pro Method

Milyen a jó tűzifa?

Címkék: fa kémény fűtés

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kandallók újból reneszánszukat élik, és egyre többen vannak, akik becsempészik otthonukba a kandallóban lobogó tűz varázslatos látványát. Fura módon a legtöbben nem a gázzal működő látványkandallók, vagy a hagyományos kandallókat imitáló villanykandallók mellett teszik le voksukat. Persze a látvány is fontos, de egyre többen vannak, akik valóban fával is szeretnének fűteni. Ha pedig már fával fűtünk, akkor nem árt, ha tisztában vagyunk a jó minőségű tűzifa néhány fontos paraméterével.


Az nyilván senkinek nem újdonság, hogy a jó minőségű tűzifa nedvességtartalma alacsony. De vajon mennyire kell alacsonynak lennie? Egyes fafajták kivágásuk után akár több mint 50%-os nedvességtartalommal is rendelkezhetnek. Ezt az arányt kell 20% környékére, vagy az alá levinni általában természetes szárítás során, ugyanis a géppel történő kiszárítás túlzottan drágává tenné a tűzifát.

 

tuzifa.jpg


A megfelelő minőségű tűzifa legfontosabb ismérve tehát az alacsony nedvességtartalom. Ennek eléréséhez két dolog kell. Az egyik az Idő, mely általában a kivágástól számított két év, ugyanis ennyi idő alatt veszítheti el a fa a szükséges mennyiségű nedvességet. A másik pedig a megfelelő tárolás. Fontos, hogy kivágott tűzifát közvetlenül ne érhesse nedvesség, tehát legalább tetővel legyen ellátva az a terület, ahol a fa szárítása folyik, illetve az is lényeges, hogy a levegő megfelelően érje a fát, mivel így az nem tud majd bepenészedni. Pont ezen tényezők miatt egyre népszerűbbek az úgynevezett kalodás tűzifák, hiszen a kaloda pontosan ilyen tárolási feltételeket biztosít és az egységes méretek miatt sokkal könnyebb a szükséges mennyiség meghatározása, az adott ár kiszámítása.


De miért fontos, hogy a fa kellően száraz legyen?


Túlzottan magas nedvességtartalommal bíró tűzifa használata esetén jelentősen roncsolhatjuk mind tüzelőberendezésünket, mind kéményünket. A nedvesség ugyanis páraként távozik majd a tüzelőből és a párolgó folyadékokról tudjuk, hogy hőt vonnak el környezetüktől, vagyis a tűztérben keletkező füst hőmérséklete sokkal alacsonyabb lesz. Az alacsonyabb hőmérsékletű lassabban mozog, tovább marad a kéményben, így sokkal több korom képes lerakódni mind a berendezésben, mind a kéményben. Emellett persze kondenzvízből is sokkal több keletkezik majd, mely erősen savas hatása miatt tovább roncsolja majd kéményünket.


A hatékony fűtés kulcsa tehát egyértelműen a megfelelő tűzifában keresendő, mely esetén igazából mindegy, hogy akácról, bükkről, vagy éppen tölgyről van szó. A hangsúly mindig a tűzifa nedvességtartalmán van, mely nem lehet magasabb, mint 20%.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr186724581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2014.09.28. 14:15:41

Oszt mondja kee, hogy mérjem le, hogy 20 percent-e a 20 percent?

-----
Ismét a naggyonokos post a semmiről. Pont nulla a hasznossága.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.28. 14:55:51

@Behajtó70:

Állítólag a kivágást követő két évben szárítani kell, utána lehet vele fűteni.

Megveszed 2014 őszén a frissen kitermelt fát, felrakod szellősen száradni, 2016 őszétől lehet vele fűteni.

vackor1 2014.09.28. 15:24:46

Szerintem nem igazan mindegy, hogy milyen a fa. A nagyon kemeny nem biztos, hogy egni fog, lehet, hogy csak parazslik majd. En a tölgyet es bükköt mindig valami puhabb faval együtt teszem be, akkor szepen egnek, ha csak kemenyet hasznalok, akkor nagyreszben az emlitett folyamat zajlik, ha csak puha fat hasznalok, akkor hamar leeg es surun kell tenni a tuzre.Persze ez függ a kinti es benti homersekletkülönbsegtol is...
Elnezest az ekezetek hianya miatt, nem a sajat gepemet hasznalom, de remelem azert ertheto igy is.. :)

lutria 2014.09.28. 17:46:40

Már kerestem ezt az információt,mert a kerületünkben egy parkrendezés miatt kivágtak egy csomó fát és azzal kampányolnak hogy rászorulóknak fogják adni őket tűzifának-kb.2 hónappal a kivágás után...még a föld alól kiásott gyökereket is...
A fák többi részét ledarálták,lett egy szép nagy halom,arra viszont ráírták hogy felesleges a nyakukra járni kunyerálni(v.lenyúlni)ha kellene belőle valakinek mert nem ég,csak füstöl-pedig nem hinném hogy magasabb lenne a nedvességtartalma mint a valaha hozzájuk tartozó fatörzseknek.

manager2008 2014.09.28. 20:00:56

"Túlzottan magas nedvességtartalommal bíró tűzifa használata esetén jelentősen roncsolhatjuk mind tüzelőberendezésünket, mind kéményünket."

Nem igazán, csak a tégla kémény roncsolódhat, a saválló betétcső nem.

"A nedvesség ugyanis páraként távozik majd a tüzelőből és a párolgó folyadékokról tudjuk, hogy hőt vonnak el környezetüktől, vagyis a tűztérben keletkező füst hőmérséklete sokkal alacsonyabb lesz."

Nem a füst hőmérséklete hanem a tűztér hőmérséklete lesz alacsony és e miatt éghető gázok nem égnek el, mert nincs elég magas hő, így a füst tele lesz olyan anyagokkal amitől kátrányosodás következik be. Ez lecsapódik.

"Az alacsonyabb hőmérsékletű lassabban mozog, tovább marad a kéményben, így sokkal több korom képes lerakódni mind a berendezésben, mind a kéményben."

Nem, hanem az alacsonyabb hőmérsékletű füst gyengébb huzatot képez, és ez visszahat a tűztérre, kevesebb levegőt szív be a kémény. Ez megint rontja a hatásfokot. Szuper kémény kiviszi az alacsony hőmérsékletű füstöt is, csak ehhez 10-15 méteres, minimum 180-250 mm-es kémény kellene. Az meg ritka.

"Emellett persze kondenzvízből is sokkal több keletkezik majd, mely erősen savas hatása miatt tovább roncsolja majd kéményünket."

Igaz is lehetne, de ma már nem szabad egyszerű tégla kéményt építeni.
Tehát nem sok ismerete volt az írónak.

manager2008 2014.09.28. 20:02:14

@Behajtó70: Lehet kapni fa nedvesség mérőt, 3
-4000 Ft max.

2014.09.28. 20:56:29

"Az egyik az Idő, mely általában a kivágástól számított két év, ugyanis ennyi idő alatt veszítheti el a fa a szükséges mennyiségű nedvességet."

Két év, ha rönkben (1 méteresre vágva, nem felaprítva) tárolod. Ha felvágod és felaprítod, elég 1 év is. Ha meg akác a fa, akkor 6 hónap. (de egyébként az akác simán elég frissen kivágva is)

Mindazonáltal ha nem lenne saját erdőm, akkor hülye lennék fával fűteni. A rezsicsökkentés után sokkal jobban megéri a gáz. Nincs kosz, nincs szarakodás, vagdosás meg gyújtogatás.

Tapasztalatból mondom. Vegyes- és gázkazánnal is rendelkezem.

Ha kandallóval fűtesz, akkor sokkal kisebb a fogyasztás (mert gyakorlatilag az összes hő a lakásban szabadul fel, míg a kazán esetén a pincében vagy kazánházban), viszont akkor meg kosz van a lakásban.

manager2008 2014.09.28. 23:16:47

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: A kandalló alapvetően pazarló, lehet bele tolni a fát ezerrel. Nincs hőtároló része. Fejlesztettünk egy új kályha/kazán típust, egy 100 m2-es lakát vagy házat 10-15-18 kg fával lehet kifűteni 24 fokra, (külső hőtől függően). Az összes macera annyi hogy be kell rakni a tüzelőt (méterfa is lehet,vagy apríték, kukorica szár, gally köteg stb. ez kb 5-10 perc, rá rakni nem kell. A kitermelt hő eltárolásra kerül a kályha tömegében, és 24 órán keresztül fűt. A gáz sokkal drágább. Lehet kazánként is alkalmazni. HA puffertartályt is kapcsolnak a rendszerbe akkor a központi fűsre is rákapcsolható és a gáz csak akkor kapcsol be ha nem gyújtanak be két napig.

2014.09.29. 08:37:54

@manager2008: Ugyanabban a házban jelen pillanatban a gáz olcsóbb mint a vegyes kazán, ha a fát a piaci áron veszed.

Van mindkét fajta fűtésem, kipróbáltam.

Az egyetlen oka, hogy fával fűtök még mindig, az, hogy van erdőm és nem kell fizetni a fáért,csak kitermelni.

2014.09.29. 08:39:00

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Persze annyit még hozzá kell tennem, hogy a kazánom nem faelgázosító. Ha az lenne, lehet, hogy más lenne a helyzet. De a tököm fog 500.000-ért még faelgázosító kazán venni, mikor itt áll a kertben 5 évnyi tüzelő, meg az erdőn még 5. Mire térül az meg nekem?

manager2008 2014.09.30. 20:59:41

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Hány kg tűzifát égetsz el naponta?
Hány fok meleg van?
Ha 24 fokra kell fűtened akkor napi hány kiló fa elégetése szükséges?
Ha neked a gáz olcsóbb akkor hegyekben égeted el a fát / nap:

2014.10.01. 18:54:59

@manager2008: Nem mindegy? A termosztát ugyanazt a programot játssza mindkét tüzelési móddal. Egyébként napközben 21 fok, éjszaka 20. Nekem több nem kell.

Kipróbáltam, a gáz olcsóbb jelenleg (20 % rezsicsökkentés után). Két éve még nem volt olcsóbb.

Egy erős télen egyébként 12 m3 akácot égetek el.
Nem erdei (1,7 X 1 X 1) hanem normál m3 (konyhakészen 33 cm-re vágva, összerakva és nem szórva)

manager2008 2014.10.11. 12:14:23

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Ez kb 6 erdei köb. Átlagos fogyasztásnak mondhatjuk. A felesleges fa eladható. Feléből harmadából is megoldható lenne a téli tüzelésed, de persze az új kályha pénzbe kerül és 3 -5 év mire megtérülne.

2014.10.11. 12:26:09

@manager2008:

5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a duplája.

Ha 30%-ot fogok vele (amiben igen erősen kételkedek*), akkor évi mondjuk 160.000 Ft- os faáron számolva 48.000 Ft-ot spórolok évente.

Akkor 10-12 év, mire megtérül. (A Viessmann meg 20.) Annyi idő alatt az erdőmben megerősödik annyi fa, hogy még 5 évre elég a ritkítás. Szóval egyelőre hanyagolom.

*A jelenlegi kazánom hatásfoka 75-80%. A faelgázosító papíron 95-97% körüli. Tehát a 30% messze nincs meg.
süti beállítások módosítása