HTML

Minden, ami otthon

Lakberendezési és belsőépítészeti ötletek. Minden, amitől otthonná válik a lakás.

Friss topikok

  • BNati: Szerencsére az ilyen www.riodesign.hu/szonyeg-lakastextil/hier-klikken sötét de mégis mutatós szőn... (2016.01.25. 19:49) A szőnyegtisztítás fortélyai
  • jaegtoer: Leírtad a semmit. Mert ebből ki nem derül az, amire a cím utal. pl. "Ügyelni kell arra, hogy a b... (2015.11.29. 14:01) Bőrbútorok ápolása
  • Lagavulin16: A Titanic belsőépítészetileg inkább az Art Nouveau stílust képviselte. (2015.05.11. 23:46) Az art deco érdekességei
  • KissGecihuszár: Ha mint világítástechnikai tapasztalatokkal gazdagon felvértezett villanyászként hozzáfűzhetek pár... (2015.04.30. 18:43) Hogyan alakítsuk ki otthonunk világítását?
  • : @manager2008: 5-600.000 egy közepes minőségű faelgázosító, ha Viessmann-t akarok, akkor a dupláj... (2014.10.11. 12:26) Milyen a jó tűzifa?

2014.07.10. 17:32 Pro Method

A szén-monoxid mérgezés veszélyei

Címkék: kémény fűtés kandalló alternatív fűtési technika

Bár a fűtési szezonnak már vége, a szén-monoxid mérgezés kérdése mégis egy olyan téma, mellyel a nyár közepén  sem árt foglalkozni. Egyrészt, mert ez az időszak a felújítások és építkezések időszaka és ilyenkor kellene sort ejteni arra is, hogy felújíttassuk otthonunk füstelvezető rendszerét. A hazai kémények ugyanis sajnálatos módon igen siralmas állapotban vannak. Magyarországon nagyjából 4 és fél millió kémény található, melyek közül a 100.000 egyenesen életveszélyes állapotúnak nevezhető. Ezen felül másik 500.000 szintén sürgős felújításra szorulna siralmas állapota miatt.

A kémény felújítása azonban önmagában még nem feltétlenül elegendő, hiszen nem csak a rossz állapotú füstelvezető rendszerben alakulhat ki ennek a veszélyes füstgáznak a visszaáramlása. Kezdjük azzal, hogy szén-monoxid minden típusú tüzelőberendezés használata közben keletkezik. Ha a tűztérben nem jut elegendő égési levegő, akkor az oxigénhiányos környezet miatt nem szén-dioxid, hanem szén-monoxid keletkezik majd nagyobb mennyiségben a berendezés üzemelése közbe. Persze jó esetben ennek elvezetésével a kéménynek meg kell birkóznia, de mondjuk a kint a hőmérséklet hirtelen változása, vagy a szél feltámadása könnyen megváltoztathatja a kéménye légáramlási mutatóit, vagyis a füstgázok elkezdhetnek visszaáramlani a lakótérbe. Ilyenkor alapvető fontosságú, hogy a szén-monoxid mérgezés tüneteit a lehető legkorábban felismerjük.

szenmonoxid.jpg

A szén-monoxidból ugyanis már az alacsony koncentráció is nagyon veszélyes lehet. Ennek oka, hogy a vérben található hemoglobin molekulákkal a szén-monoxid molekulák több százszor erősebb kötést képesek létrehozni, mint az oxigén atomok. Ha tehát oxigént és szén-monoxidot is belélegzünk, akkor a vérünkben a hemoglobin az utóbbihoz fog hozzákapcsolódni és azt fogja elszállítani agyunkba és egyéb szerveinkhez. A szén-monoxid mérgezés áldozata tehát úgy fog megfulladni, hogy folyamatosan oxigén is jut tüdejébe.

Ha tehát a kéményen keresztül ezen veszélyes gáz elkezdene visszaáramlani a lakás levegőjébe, akkor életeket menthet, ha időben felismerjük a mérgezés tüneteit. Az első ilyen tünetek a szédülés és a hányinger, majd jelentkezik a szapora légzés és az izmok megfeszülése is. Ez után általában már az eszméletvesztés következik. Ha tehát egy lakáson belül többen is az előbb felsorolt tüneteket produkálják, akkor azonnal hagyjuk el az ingatlant. Nem próbálkozzunk a szellőztetéssel, hanem azonnal hívjuk a katasztrófavédelmet, majd megszüntetik a gáz forrását és átszellőztetik a lakást. Azzal végképp nem próbálkozzunk, hogy vizes rongyot arcunk elé tartva visszamegyünk az épületbe, hogy esetleg kihozzuk értékeinket. Az arc elé tartott vizes rongy ugyanis csak a füst ellen használni, a szén-monoxid ellen semmit nem ér.

Persze a legjobb, ha megpróbáljuk elkerülni az ilyen helyzeteket, így nem árthat, ha kéményünk állapotát rendszeresen felméretjük egy szakemberre, ha pedig szükséges akkor fel is újíttatjuk azt. A másik megoldás, hogy beszerzünk egy megbízható szén-monoxid mérő műszert, mely jelez számunkra, ha túlzottan megemelkedne ezen veszélyes gáz aránya a lakás levegőjében.

Forrás: www.szeged-kandallo.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthont-neked.blog.hu/api/trackback/id/tr286497583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása